Aanslag Utrecht

Nabestaanden woest en in tranen bij rechtszaak Gökmen T.: 'Teringlijer'

01 juli 2019 10:11 Aangepast: 01 juli 2019 12:04
Gökmen T. Beeld © RTL Nieuws

Gökmen T., de man die wordt verdacht van de aanslag in Utrecht, stond vandaag voor het eerst voor de rechter. Veel nabestaanden en slachtoffers waren daarbij aanwezig en keken hem voor het eerst in de ogen: 'Vuile lafaard, teringlijer, varken!'

Dat schreeuwde nabestaande Rene Verschuur naar T. aan het einde van de zitting. De ogen van Rene, vader van de doodgeschoten Roos (19), spuwden vuur. "Ik wou dat hij omdraaide en mij aankeek terwijl ik dat naar hem riep. Ik ben heel blij dat dat is gelukt", vertelt Rene aan RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

OM leest briefje voor dat Gökmen T. achterliet na aanslag Utrecht

Kleine glimlach bij T. 

T. kwam vanochtend met handboeien om en een kleine glimlach op zijn mond de zaal binnenlopen. Hij stond vandaag in een pro-formazitting voor het eerst voor de rechter. Tijdens deze zitting werd het onderzoek besproken en werd verteld hoe de zaak verder behandeld zal worden. 

Roos Verschuur (19) kwam om het leven bij de aanslag in Utrecht. Roos Verschuur (19) kwam om het leven bij de aanslag in Utrecht.

T. heeft eerder al bekend dat hij op 18 maart het vuur opende in de sneltram in Utrecht. Hierbij kwamen vier mensen om het leven en raakten twee mensen zwaargewond.

'Heftige zitting'

Naast de woorden van Rene, vloeiden er ook tranen bij andere nabestaanden. Ze voelen woede en verdriet. Michael Hoveling, zoon van de doodgeschoten Willem: "Het was een heftige zitting. Maar mij maakt het verder niet uit dat ik hem vandaag voor het eerst zag. Het doet me niets wat voor een kop erop zit, het is toch al gebeurd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zoon slachtoffer aanslag Utrecht doet zijn verhaal: 'Waarom juist hij?'

T. leek het niets te doen. Hij wou eigenlijk ook helemaal niet aanwezig zijn bij de zitting, maar de rechtbank had een bevel medebrenging gegeven. Dat betekent dat hij aanwezig moest zijn. Dat is gedwongen gebeurd, gaf de rechter vanochtend aan. 

Geen advocaat

T. had geen advocaat meegenomen. "Ik ben geen democraat, ik ken jullie wetten niet en de rechtbank ook niet. Dat heb ik meerdere keren duidelijk gemaakt", is de reactie van T. nadat de rechtbank hem vroeg waarom hij geen advocaat had. Rene werd ook daar boos om: "Hij is al jarenlang in Nederland, het is gewoon een lafaard."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore