Zwerfafval

'Hef statiegeld op drankblikjes, die bevatten ook plastic'

01 juli 2019 08:35 Aangepast: 01 juli 2019 08:57
Ook blikjes bevatten een laagje plastic. Beeld © RTL Nieuws

Als je de strijd tegen ongewenste plasticresten in de natuur echt goed wilt aanpakken, hef dan ook statiegeld op drankblikjes. Want die bevatten plastic.

Dat stelt Recycling Netwerk. De 1,58 miljard blikjes die jaarlijks in Nederland over de toonbank gaan, bevatten volgens de milieuorganisatie dus 1,58 miljard laagjes plastic, en dat komt als zwerfafval in de natuur terecht.

Alleen plastic flesjes

Vijf milieuorganisaties (Recycling Netwerk Benelux, Natuur & Milieu, Plastic Soup Foundation, de Plastic Soup Surfer en Greenpeace) vroegen in april samen aan de regering om de blikjes op te nemen in de statiegeldregeling, of toch minstens die optie te voorzien.

Plastic afval gevonden op diepste punt oceaan

De Amerikaanse miljonair Victor Vescovo wilde met zijn duikboot de diepste plekken van de Stille Oceaan in kaart brengen. Wat bleek: zelfs op deze diepte is plastic afval te vinden.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) voelde daar niets voor. Ze blijft de statiegelddiscussie beperken tot de plastic flesjes, stelt Recycling Netwerk.

"Als het de staatssecretaris menens is en ze haar eigen redenering over de strijd tegen de plastic soep volgt, dan moet ze ook de blikjes, die plastic bevatten, aanpakken in de statiegeldregeling. Anders blijft dit een blinde vlek", zegt een woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Plastic-etiquette op vakantie: plastic rietje kan echt niet meer

Actieplan tegen blikjes

Van Veldhoven laat weten dat ze flesjes inderdaad het eerst wil aanpakken. "Zoals veel (drank-)verpakkingen hebben ook blikjes een dunne plastic coating aan de binnenkant. De hoeveelheid plastic die daarvan in het milieu terechtkomt, is echter verwaarloosbaar als je dat vergelijkt met plastic flesjes."

De Kamer heeft eerder een voorstel voor statiegeld op blikjes verworpen, maar wel gevraagd om een actieplan tegen blikjes in het zwerfafval, stelt ze. "VNG en het bedrijfsleven pakken dit op als onderdeel van hun brede aanpak van het zwerfafval, omdat ze niet nog een apart plan willen. De voorbereiding voor de invoering van statiegeld op flesjes gaar ondertussen door."

De Kamer bespreekt deze week Van Veldhovens wetsvoorstel voor statiegeld op grote en kleine plastic flesjes, dat van kracht wordt als het plan van het bedrijfsleven onvoldoende oplevert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

We willen wel afval scheiden, maar we maken nog veel fouten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore