Miljarden euro's

Kabinet strijdt tegen witwassen: 3000 euro cash betalen mag niet meer

01 juli 2019 03:10 Aangepast: 01 juli 2019 21:23
Beeld © iStock

Met een flink pakket aan maatregelen bindt het kabinet de strijd aan tegen witwassen. Contante betalingen moeten sneller worden gemeld. Banken moeten onderling informatie gaan uitwisselen over verdachte klanten. En witwaswaakhond FIU Nederland krijgt extra capaciteit om meldingen van verdachte transacties te onderzoeken.

Mogelijk komt er een register, een 'zwarte lijst', waar banken klanten kunnen melden van wie ze vermoeden dat deze betrokken zijn bij witwassen of het financieren van terrorisme. Het kabinet gaat hierover advies vragen aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ook komt er meer capaciteit om signalen van witwassen na te trekken. Meldingen van verdachte transacties komen terecht bij witwaswaakhond Finance Intelligence Unit. De FIU heeft beperkte capaciteit om al die meldingen te onderzoeken. Om de dienst meer slagkracht te geven trekt het kabinet de portemonnee voor een flinke capaciteitsuitbreiding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVD pleit voor harde aanpak witwassen, komt met maatregelen

Contante betalingen

Bovendien worden contante betalingen boven de 3000 euro verboden en gaat Nederland er voor pleiten om het 500-eurobiljet definitief uit de omloop te halen, meldt De Telegraaf. De biljetten worden vaak gebruikt voor criminele transacties.

Het kabinet wil ook een speciale Europese toezichthouder op witwassen om de strijd op internationaal niveau beter te coördineren.

Miljarden Euro's

Jaarlijks wordt voor miljarden euro’s witgewassen in Nederland. VVD-kamerlid Roald van der Linde schat het bedrag op 20 tot 25 miljard. Slechts een fractie daarvan komt aan het licht. Vorig jaar trof ING nog een megaschikking van honderden miljoenen euro’s vanwege een witwaszaak. De bank betaalde 775 miljoen euro om vervolging te voorkomen.

Minister Hoekstra van Financiën zei eerder dit jaar al dat hij witwassen met wortel en tak wil uitroeien. Banken spelen daarbij een cruciale rol. Die zouden meer informatie moeten uitwisselen. "Als een bank iemand er uit gooit als rekeninghouder, kan diegene bij wijze van spreken naar de overkant van de straat lopen en opnieuw beginnen," zei Hoekstra in maart al op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore