Temperatuurrecord

Warmte zorgt voor problemen op Veteranendag

29 juni 2019 19:28 Aangepast: 29 juni 2019 19:36
Ook kinderen bezochten de Veteranendag vandaag, op het Malieveld in Den Haag. Beeld © ANP

Vandaag was het de warmste 29 juni die sinds het begin van de waarnemingen in De Bilt is gemeten: 31,1 graden, een tiende graad hoger dan het oude record uit 1957. De hitte leidde tot wat problemen op de Veteranendag in Den Haag, waar 166 mensen zich lieten behandelen voor warmteklachten.

's Ochtends viel bij de medaille-uitreiking op het Binnenhof een vrouw flauw die in het gelid stond. De hele dag door meldden mensen zich bij de eerste hulpposten met klachten over die vaak te maken hadden met het warme weer. Een persoon is naar ziekenhuis gebracht, zegt de woordvoerder van het Nationaal Comité Veteranendag.

Onder parasols

"Mensen letten echt op. Je ziet dat ze de schaduw opzoeken en onder bomen en onder parasols gaan zitten en veel mensen hebben een hoedje op", zegt de woordvoerder. Het aantal mensen dat zich heeft laten behandelen is volgens hem minder dan vorig jaar, toen 200 mensen zich bij een hulppost meldden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met z'n allen aan de barbecue – waarom doen we dat zo graag?

De vijftiende editie van Veteranendag bracht in Den Haag ongeveer 75.0000 mensen op de been. In 2018 waren er nog 90.000 bezoekers. "Ik denk toch dat dat door het warme weer komt. We kregen 's ochtends telefoontjes van mensen die zich afmeldden omdat ze niet in de hitte een lange reis wilden maken. En misschien speelt ook mee dat de Nederlandse voetbalsters in de kwartfinale van het WK voetbal voor vrouwen tegen Italië speelden. Maar wij zijn heel tevreden, hoor."

Warmterecord

Het is het zevende warmterecord voor De Bilt dit jaar: vier in februari, twee eerder deze maand. In het hele land was het tropisch. Alleen rondom Vlissingen en nabij de Waddenzee en het IJsselmeer werd de 30 graden net niet gehaald. De hoogste temperatuur werd gehaald in Limburg, waar het bijna 34 graden werd.

Werken in de hitte: zo blijf je koel

Niet voor iedereen is de warmte een pretje. Maar ook als je moet werken, kun je er best iets tegen doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore