Cijfers van ANWB

Wéér meer files, maar nu ook vaak buiten de spits

29 juni 2019 06:45 Aangepast: 29 juni 2019 08:55
(Archieffoto)

Het aantal files in Nederland is in de eerste helft van het jaar weer toegenomen, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Opvallend is dat het ook vaker buiten de spits vastloopt.

De cijfers van de ANWB gaan over de eerste helft van het jaar, tot en met gisteren.  De lengte en duur van de files, de zogenoemde filezwaarte, is in de afgelopen zes maanden met 5 procent gegroeid in vergelijking met dezelfde periode van 2018. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe slim auto's ook worden, we blijven gewoon in de file staan

Het aantal files buiten de spits groeide veel harder: 18 procent. Behalve de toename aan opstoppingen overdag groeide ook de filezwaarte in ochtend- en avondspits met 5 en 3 procent.

Wie denkt slim te zijn en buiten de drukste tijden te rijden, heeft dus pech. Ook dan kan het helemaal vastlopen. De files buiten de spits zorgen dat de reistijd steeds onvoorspelbaarder wordt, waarschuwt de ANWB. Het advies: check voor vertrek je route.

Buiten de randstad

Verder stelt de verkeersdienst van de ANWB vast dat ook buiten de Randstad de files groeien. De filezwaarte in Gelderland en in het zuiden van het land groeide harder dan in het westen.

Op dinsdag 22 januari werd een filerecord gevestigd toen sneeuwval en gladheid in de oostelijke helft van het land leidden tot grote verkeershinder. Het verkeer kwam daar volledig tot stilstand met een filerecord van maar liefst 2287 kilometer, zegt de ANWB.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore