Speculaties

Oost-Nederland hoorde keiharde knal: was het een meteoriet?

28 juni 2019 22:16 Aangepast: 29 juni 2019 09:39
Archieffoto ter illustratie

Oost-Nederland is in de ban van een mysterieuze keiharde knal die vanavond werd gehoord. In Drenthe en Overijssel, maar ook in delen van Utrecht en Gelderland geven honderden mensen aan een keiharde knal te hebben gehoord.

Op sociale media speculeren veel mensen over een mogelijke meteoriet als de oorzaak van de knal. Dat is een hoogst zeldzaam fenomeen, waarin een stuk ruimtegruis landt op aarde. Dat gebeurt met zulke hoge snelheden dat de geluidsbarrière wordt doorbroken, wat zorgt voor een keiharde knal.

De Werkgroep Meteoren, die meteoren en meteorieten in Nederland monitort, denkt dat het haast wel zeker een een meteoor of meteoriet is geweest.

Groot gebied

Dat zou ook verklaren waarom de knal in zo'n groot gebied gehoord is. 

Fel lichtspoor

Veel mensen melden ook dat ze tegelijk met de knal een fel lichtspoor zagen in de lucht.

Vooralsnog heeft niemand de knal of het lichtspoor gefilmd.

Hoogst bijzonder

Als het daadwerkelijk een meteoriet was, dan is dat hoogst bijzonder. Ruimtegruis gaat dagelijks door de atmosfeer, maar zo goed als altijd verbrandt het dan voordat het de grond kan raken. De lichtsporen die dan te zien zijn, heten meteoren, ofwel vallende sterren. 

Alleen als het brokstuk zo groot is dat het daadwerkelijk de grond bereikt, is er sprake van een meteoriet. Dat is voor zover bekend pas zes keer eerder voorgekomen in de Nederlandse geschiedenis.

Dat er een harde knal te horen was, duidt erop het ruimtepuin in ieder geval 'diep in de dampkring is doorgedrongen', stelt de Werkgroep Meteoren. Dat strookt met de waarneming van veel mensen. Of dat ook betekent dat die top op de grond is doorgedrongen, is niet duidelijk.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stenen deurstop blijkt meteoriet: waarde 100.000 dollar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore