Strafbare feiten

Gedupeerden spoorloze rijschoolbaas woest: 'Ik krijg nog 13.000 euro van hem'

28 juni 2019 22:24 Aangepast: 29 juni 2019 16:10
Rijles (archieffoto) Beeld © ANP

Waar is rijschoolhouder Ferry Aalbregt die sinds deze week spoorloos is? Lindsay (17) en haar rij-instructeur Habib weten het zeker: "Die zit met ons geld lekker te genieten in de zon. Ik krijg nog 13.000 euro van hem." De politie onderzoekt momenteel of de rijschoolhouder strafbare feiten heeft gepleegd.

Woest. Dat is de 17-jarige Linsday uit Voorburg. Van haar ouders had ze als examencadeau een speciaal rijbewijspakket gekregen ter waarde van 1800 euro, zodat ze onbeperkt kon lessen bij Aalbregt rijschool in Zoetermeer.

"En nu is die eikel vertrokken met mijn geld en heb ik geen rijbewijs", zegt Lindsay tegen RTL Nieuws. Woensdag kreeg ze opeens een appje met het nieuws, via haar rij-instructeur Habib. "De rijschool is failliet", stond er.

"De oorzaak werd niet vermeld. Ik schrok me wild en heb meteen mijn moeder gebeld."

Duizenden gedupeerden

Door het faillissement van de rijschool zijn zo'n 4.000 leerlingen gedupeerd. Op een speciale Facebookpagina stromen verhalen van slachtoffers binnen. Ook is er een petitie gestart.

Zo'n tachtig instructeurs zijn pats boem hun werk kwijt. Onder wie Habib. "Ik werkte als zzp'er voor hem en krijg nog 13.000 euro." Habib vervolgt: "Ik weet zeker dat het verhaal van Aalbregt, over dat hij bedreigd wordt en daarom is gevlucht, niet klopt. Zijn vlucht heeft hij tot in de puntjes voorbereid en hij heeft ons met de ellende laten zitten."

Lindsay moet opnieuw gaan sparen voor haar rijbewijs. Lindsay moet opnieuw gaan sparen voor haar rijbewijs.

Met de dood bedreigd 

Rijschoolhouder Aalbregt zelf beweert in een verklaring 'met de dood te zijn bedreigd en onder politiebegeleiding te zijn ondergedoken'. Er lagen volgens de ondernemer kogels in de brievenbus. Het verhaal dat hij met zijn gezin naar het buitenland is vertrokken noemt hij 'een verzinsel'. 

De politie wil alleen kwijt dat er tot nu toe 220 meldingen over de rijschoolbaas zijn binnengekomen. "Samen met het Openbaar Ministerie onderzoeken wij of er strafbare feiten zijn gepleegd. Wij raden gedupeerden aan om voor hulp aan te kloppen bij een bureau voor rechtshulp of als ze die bezitten hun rechtsbijstandsverzekering te raadplegen", aldus een politiewoordvoerder. 

Boel bedonderd

Habib en Lindsay weten zeker dat Aalbregt de boel heeft bedonderd. "Ferry is op het eerste gezicht een aardige, spontane kerel. Maar hij is onbetrouwbaar en loog alles bij elkaar", zegt Habib.

"Over ziektes die hij helemaal niet bleek te hebben. Over zijn kind die haar arm heeft gebroken, wat niet waar bleek. Ook moest ik steeds zeuren om mijn geld. En ik niet alleen, heel vaak stelde hij betalingen uit blijkt uit de app-groepen waar ik in zat."

Vlucht gepland

Volgens Habib heeft Aalbregt alles goed voorbereid. "Hij was de afgelopen weken enorm reclame aan het maken voor de speciale all-inclusive pakketten van 1800 euro. Met succes, de inschrijvingen en het geld stroomden binnen. Heel veel mensen hebben al hun geld gestort. Ook was hij druk bezig om allerlei facturen uit te schrijven aan mensen waar hij nog geld van kreeg."

Habib heeft sinds het faillissement meerdere keren naar Aalbregt gebeld en geappt. Zonder resultaat. "En ook zijn compagnon Gerard is van de aardbodem verdwenen. Gerard is de broer van de vrouw van Ferry. Die informeerde ons woensdag per app en wist er natuurlijk van."

Habib reed voor de rijschool: 'Ik krijg nog 13.000 euro van hem'. Habib reed voor de rijschool: 'Ik krijg nog 13.000 euro van hem'.

Nieuw leven ingeblazen

Habib heeft zijn eigen rijschoolbedrijf weer nieuw leven ingeblazen. "Dat had ik een beetje stilgelegd omdat ik veel voor Aalbregt reed." En hij heeft een advocaat in de armen genomen. "Ik moet keihard gaan werken om het geld weer terug te krijgen. "

Lindsay is aan het sparen om haar rijbewijs alsnog te halen. "Ik houd nog hoop dat het goedkomt. Hoop moet je altijd houden. Mijn ouders hadden mij dit cadeau gedaan; ook voor hen een heleboel geld. Die man moet zich schamen. Ik ben voor 1800 euro opgelicht en moet misschien jarenlang gaan strijden. Wat zou ik graag voor eigen rechter spelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Failliete rijschoolhouder Zoetermeer zegt met de dood te worden bedreigd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore