Ga naar de inhoud
Zelfbeschadiging

Moeder en kind ontroeren meisje met opvallende littekens: 'Er gebeurde wat moois'

Beeld © Lindsay Halewijn

In de rij van de Albert Heijn in Apeldoorn vroeg een meisje van een jaar of 7 wat Lily op haar armen had. Lily heeft opvallende littekens, omdat ze jarenlang zichzelf beschadigde. Er kwam zo'n bijzonder gesprek uit, dat Lily besloot erover te twitteren. Ze kreeg duizenden reacties.

De 18-jarige Lily staat in de rij bij de Albert Heijn in Apeldoorn. Het is warm, ze draagt een T-shirt, dus haar armen zijn bloot. Er prijken tientallen rode littekens op, een wirwar van grote strepen en kleine lijntjes. 

Een klein meisje van een jaar of 7 ziet Lily's armen. "Mama, wat heeft dat meisje?" vraagt ze. Haar moeder denkt even na. Zegt dan: "Die mevrouw heeft gekrast omdat ze ergens veel pijn over had."

Respectvol

"Zo respectvol", zegt Lily er nu over, een paar dagen later. "Ik wilde eigenlijk iets terugzeggen, maar was te ontroerd. Die moeder en ik keken elkaar veelbetekenend aan. We voelden allebei dat er wat moois was gebeurd."

Zo kan het ook

Lily twitterde over het voorval om te laten zien aan mensen: zo kan het ook. "Je wilt niet weten hoe vaak ik word nagestaard. Ik voel ogen in mijn armen en benen prikken totdat ik uit het zicht ben verdwenen. Terwijl ik denk: vráág er gewoon naar."

Heerlijk eerlijk

Daarom vond ze de vraag van het meisje en het antwoord van de moeder een verademing. "Kinderen zijn zo eerlijk. Kunnen volwassenen een voorbeeld aan nemen."

Lily begon zichzelf te beschadigen toen ze elf jaar was. "De eerste keer schrok ik zo van wat ik aan het doen was, dat ik er gelijk mee stopte." Maar na een jaar begon ze weer. "Nieuwe pijn veroorzaken was voor mij de enige manier om de oude pijn te handelen."

Wat er precies is gebeurd in Lily's leven, vertelt ze liever niet. "Maar", zegt ze, "het komt erop neer dat ik trauma's heb, een eetstoornis heb ontwikkeld en heel lang dacht dat ik niets waard was."

'Goed dat dit wordt besproken'

De Landelijke Stichting Zelfbeschadiging is blij met de tweet van Lily. "Het is goed dat het op deze manier besproken wordt", zegt Arnold Reyneveld, woordvoerder van de stichting. "Zelfbeschadiging moet net zo bespreekbaar worden als een griepje."

Reyneveld stelt dat er nog heel veel mensen zijn die niet weten wat ze moeten doen als ze worden geconfronteerd met littekens. "Ze staren alleen maar, of zeggen ongepaste dingen. Maar je mag er best vragen over stellen. Prachtig dat een onschuldig kind ons laat zien hoe het moet."

Ook de reactie van de moeder juicht de stichting toe. "Toen ik het las, dacht ik echt: hulde voor haar. Zo mooi verwoord."

Gevecht

Tot haar zeventiende deed Lily aan automutilatie. Nu heeft ze sinds een jaar de juiste traumatherapie en gaat het beter. "Al blijft het een gevecht."

De reacties die ze op haar tweet kreeg, ontroerden haar. "Heel veel mensen zeiden dat die moeder goed had gehandeld, en dat haar uitleg mooi was." Er was ook kritiek. Moeten we kinderen wel zo op die manier met zelfbeschadiging confronteren? Lily heeft daarover nagedacht. Ze snapt de zorgen.

"Maar kinderen zijn niet achterlijk. En automutilatie bestáát nu eenmaal. Ik heb een nichtje van 8 en toen zij vroeg wat ik op mijn armen en benen had, zei ik dat ik van de fiets was gevallen. Daar nam ze geen genoegen mee. Toen heb ik verteld dat ik dat bij mezelf deed omdat ik verdriet had, maar dat het geen oplossing is. Dat snapte ze."

Maar waarom?

Op Twitter kreeg Lily, naast alle lieve en kritische reacties, ook de vraag waarom ze per se korte mouwen droeg. "Ik vind die vraag niet erg", zegt ze. "Juist fijn: laten we er open over praten. Zoals kinderen zouden doen."

Wat Lily's antwoord was, op de vraag? "Ik heb net zo veel recht om korte broeken en T-shirts te dragen als ieder ander mens."

'Automutilatie
RTL Nieuws
'Automutilatie in GTST kan mensen triggeren tot zelfbeschadiging'

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie0900-0113 24 uur, 7 dagen per week bereikbaar

Bron: RTL Nieuws