Drie zwaargewonden

15 jaar cel en tbs geëist tegen Haagse steker Malek F.: 'Terroristisch motief'

28 juni 2019 11:36 Aangepast: 28 juni 2019 12:08
Malek F. stak drie willekeurige mensen neer in Den Haag. Beeld © ANP

Malek F., de 32-jarige Syriër die vorig jaar in Den Haag op Bevrijdingsdag drie willekeurige mensen op straat met een mes levensgevaarlijk verwondde, heeft een gevangenisstraf van 15 jaar en tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen.

Volgens het Openbaar Ministerie handelde F. doelbewust, met voorbedachten rade en uit terroristisch motief. "De verdachte heeft zijn daad gepleegd uit extremistische motieven", zegt de officier van justitie. Hij ging ervan uit dat de politie hem dood zou schieten bij zijn aanhouding. "Hij wilde als martelaar sterven." 

Aanslag in kerk

F. zou zijn geschrokken dat een van de slachtoffers een moslim was. Dat ontkende hij overigens later weer. Volgens het OM was het aanvankelijk de bedoeling van F. om een kerk in te gaan en daar mensen neer te steken, maar hij stond twee keer voor een dichte deur.

F. had volgens het OM al een paar dagen voor zijn daad een mes gekocht. Hij meende dat 'duivelsaanbidders' hem achtervolgden. Daaraan wilde hij een eind maken. Tijdens zijn daad liep hij rustig en kalm op zijn slachtoffers af, oordeelt het OM.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Haagse steker Malek F. 'kreeg opdracht van vogel'

Gedeeltelijk toerekeningsvatbaar

Het OM meent dat, hoewel hij een stoornis heeft, F. toch gedeeltelijk toerekeningsvatbaar is en de daden hem dus aangerekend kunnen worden.

Het OM vindt dat F. 'berekenend' overkomt, onder meer omdat hij meerdere keren zijn verklaringen aanpaste in zijn voordeel. Ook zou hij tijdens afgeluisterde gesprekken, waarin hij zich onbespied waande, gezegd hebben dat hij gaat doen alsof hij ziek is.

Terrorist of ontoerekeningsvatbaar?

De centrale vraag in dit proces is of F. als terrorist of als psychisch gestoorde dader beschouwd moet worden. Volgens deskundigen was F. in meer of mindere mate geradicaliseerd en had hij extremistische ideeën. 

Hij maakte geen deel uit van een jihadistische groepering, maar zou daar wel door kunnen zijn geïnspireerd, zeggen de experts. 

Jihadistisch materiaal

Aanwijzingen voor terroristische motieven lijken gevonden te kunnen worden in een reeks afgeluisterde gesprekken, waarin F. onder meer spreekt over het afslachten van ongelovigen, in opdracht van Allah.

F. weigerde de toegangscode van zijn telefoon aan de recherche af te geven, mogelijk omdat die belastend, jihadistisch materiaal zou bevatten. F. vond dat niet-moslims gedood moeten worden, zei het OM in april. "Jihad was voor hem het aanvallen van ongelovigen."

Geestesziek

Maar gedragskundig onderzoek heeft uitgewezen dat F. geestesziek is en volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden verklaard. Deskundigen adviseerden daarom behandeling in een tbs-kliniek.

F. zei eerder al voor de rechtbank dat hij ziek was toen hij zijn slachtoffers aanviel. "Ik zag hen als duivels." In de maanden voor de aanslag ging hij psychisch snel achteruit en leed hij aan achtervolgingswanen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Steekpartij Den Haag: 'Malek F. handelde uit terroristisch motief'

'Te vaak geschoten'

F. zei eerder tijdens het proces dat hij vindt dat de politie bij zijn arrestatie te snel en te vaak op hem heeft geschoten. "Ik deed niks. Ik zat op de grond en ze hebben achter elkaar op mij geschoten, waarom?", zei hij eerder deze week.

De politie schoot in totaal negen keer. Zes keer daarvan werd F. geraakt, vooral in zijn benen. Aanvankelijk had F. verklaard dat hij door de politie gedood wilde worden, maar dat klopt niet, zei hij later.

Schokkende beelden

De rechtbank toonde in het proces een schokkende video, waarop twee van de drie steekincidenten te zien zijn. Het eerste slachtoffer was een man op een terras, op wie F. uit het niets begon in te steken. Het slachtoffer zat binnen enkele seconden onder het bloed en raakte levensgevaarlijk gewond. 

Korte tijd later stak F. even verderop een tweede slachtoffer neer. Een derde slachtoffer viel hij van achteren aan en probeerde hij de keel door te snijden. Ook deze man overleefde de aanval maar net. Hulp van omstanders heeft twee slachtoffers het leven gered.

In 2014 vluchtte F. met zijn broer vanuit zijn vaderland Syrië via Libië en Italië naar Nederland. Hun vader kwam een jaar later tijdens zijn vlucht om het leven, toen een schip met zevenhonderd vluchtelingen voor de kust van Libië kapseisde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Slachtoffer Haagse steker Malek F.: 'Hij verdient het hellevuur'

'Hij verdient het hellevuur'

De drie mensen die door F. werden neergestoken, lieten tijdens het proces via emotionele verklaringen weten wat die dag met hen heeft gedaan. Ze waren zelf niet aanwezig, maar lieten hun verklaring door hun advocaat of een familielid voorlezen.

  • "Ik was totaal van de wereld, ik kon niet accepteren dat ik in deze situatie was beland", schreef de man wiens keel werd doorgesneden. "Toen ik naar mijn keel greep, voelde ik geen baardstoppels maar warm vocht en vlees", las zijn zwager hevig geëmotioneerd voor.
  • De man die op de fiets werd aangevallen, vertelde dat hij zoveel pijn had dat hij het liefst dood wilde. Na de aanval heeft hij straatvrees ontwikkeld en lijdt hij aan paniekaanvallen en depressieve gevoelens. "Hij verdient het hellevuur", zei hij over F.
  • Ook de student die meerdere messteken opliep, vertelde dat hij F. "oprecht een helse straf" toewenst. "Hoe kon je mij dit aandoen? Op acht plekken op mijn lichaam heb ik lelijke littekens."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore