95 euro

Appverbod voor fietsers gaat in: 'Vooral voor jongeren'

28 juni 2019 06:30 Aangepast: 30 juni 2019 13:48
Verkeersminister Van Nieuwenhuizen promoot de campagne hoogstpersoonlijk

Vanaf maandag is het verboden: appen, bellen, of überhaupt je telefoon vasthouden op de fiets. Een campagne moet fietsers er op wijzen om het niet meer te doen. De boete is niet mals: 95 euro.

'Laat je telefoon lekker zitten', luidt de slogan van de campagne.

Bellen en appen op de fiets levert volgens verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen namelijk vaak gevaarlijke situaties op: "De kans op ongelukken neemt echt fors toe als je andere dingen aan het doen bent dan op het verkeer letten."

Extra gehandhaafd

Het appverbod zal in het begin extra worden gehandhaafd, zei minister Grapperhaus van Justitie eerder dit jaar. Gebeurt dat niet, dan verwatert het snel, waarschuwen verkeersdeskundigen. Als de kans dat je gepakt wordt niet groot is, trekken veel mensen zich er al snel niets meer van aan.

Appen op de fiets verboden, maar wat als je stilstaat?

Vanaf 1 juli 2019 mag je niet meer appen op de fiets. Maar hoe zit het met navigatie gebruiken en muziek luisteren?

Bellen of appen in de auto is al jaren verboden. Elk jaar worden er tienduizenden boetes uitgedeeld. Toch zijn er nog steeds veel automobilisten die tijdens het rijden naar hun telefoon grijpen, omdat de pakkans niet groot is.

'Vooral voor jongeren'

Minister Van Nieuwenhuizen hoopt toch dat het appverbod voor de fiets bijdraagt aan de veiligheid. "Ik hoop dat daar een afschrikwekkende werking vanuit gaat", zegt Van Nieuwenhuizen. "Vooral voor jongeren, die hebben meestal niet zo veel geld. Dan komt het extra hard aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister waarschuwt: strenge controle op appverbod fiets

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van