Gulle gever

Toch Elfstedenkruisje voor Maarten van der Weijden: 'Enorm bijzonder'

27 juni 2019 18:59 Aangepast: 27 juni 2019 19:16
Maarten van der Weijden nadat minister Bruno Bruins het laatste Elfstedenstempel heeft gezet. Beeld © ANP

De organisatie van de echte Elfstedentocht geeft Maarten van der Weijden geen medaille omdat hij de schaatstocht zwemmend aflegde. Daarom heeft Cees, die de tocht in 1986 uitreed, zijn kruisje naar Van der Weijden opgestuurd. "Ik geef het met heel veel liefde aan je."

"Omdat ik het kruisje meer zou verdienen dan hij", laat Van der Weijden weten via Twitter. "Wow, wat enorm bijzonder." Afzender Cees schrijft dat de Elfstedentocht in 1986 'eigenlijk een makkie' was: "Het was mooi zonnig weer en er was maar weinig wind."

Dit weekend liet de voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden weten dat Van der Weijden niet hoefde te rekenen op een echt kruisje. "Misschien verdient hij het kruisje wel", zei voorzitter Immie Jonkman, "maar hij krijgt het niet. Ons kruisje is alleen bedoeld voor leden die de tocht op schaatsen volbrengen. Zo is dat vastgelegd, daar wijken we niet vanaf."

'Zelf verdiend'

Maar sportliefhebbers uit het hele land denken daar dus anders over. Naast Cees, die het kruisje per post naar de zwemmer opstuurde, hadden zich al meer schaatsers gemeld die hun medaille graag aan Van der Weijden zouden afstaan.

Van der Weijden zei eerder tegen Omroep Brabant dat hij daar heel vereerd door is, maar dat hij niet zo goed weet wat hij met zo'n aanbod aanmoet. "Die beste man heeft daar zelf voor geschaatst, dat heeft hij zelf verdiend. De Elfstedenzwemtocht is ook echt wel wat anders dan de Elfstedenschaatstocht. Waarom moet ik dan zijn kruisje krijgen?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen Elfstedenkruisje voor Maarten van der Weijden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore