Onderzoek RIVM

Kinderen bij Schiphol hebben vaak acute luchtwegklachten

27 juni 2019 13:17 Aangepast: 27 juni 2019 18:41
Mensen kijken naar vliegtuigen op het panoramaterras van Schiphol. Beeld © ANP

Kinderen die in de buurt van Schiphol wonen, hebben vaak last van acute luchtwegklachten. Ook mensen in die omgeving met COPD en astma ervaren problemen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De boosdoener: verhoogde concentraties ultrafijnstof. 

Uit het onderzoek blijkt dat de blootstelling aan ultrafijnstof rond Schiphol een kortdurend effect kan hebben op de gezondheid. "Op zulke dagen hebben kinderen meer last van luchtwegklachten, zoals kortademigheid en piepende ademhaling. Ook gebruiken kinderen dan meer medicijnen."

De effecten treden vooral op bij kinderen die al klachten aan de luchtwegen hebben en hiervoor al medicijnen gebruiken. Als de wind vanaf Schiphol richting de woonkernen waait, hebben kinderen de meeste klachten.

Verminderde long- en hartfunctie

Bij kinderen en gezonde volwassenen zijn volgens het RIVM 'kortdurende verminderingen' in de longfunctie gemeten. Bij gezonde volwassen is daarnaast 'kortdurende vermindering van de hartfunctie gemeten' bij tijdelijk hogere blootstelling.

Gemiddeld genomen hoeven de veranderingen in de long- en hartfunctie niet tot directe gezondheidsklachten te leiden, schrijft het RIVM. "Voor individuen die hiervoor gevoelig zijn, bijvoorbeeld omdat ze astma of hartaandoeningen hebben, kunnen deze veranderingen groter zijn." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schiphol: Banen versus luchtvervuiling. Wat is de balans?

Het RIVM onderzoekt tot 2021 in welke mate omwonenden van Schiphol worden blootgesteld aan ultrafijnstof en in hoeverre deze mensen daar last van hebben.

Kinderen zijn gevoeliger

Het afgelopen jaar werd gekeken naar het kortetermijneffect op de longen van kinderen bij Schiphol. Kinderen zijn gevoeliger, omdat hun longen klein zijn en ze vaak buiten actiever zijn dan volwassenen.

Aan dit onderzoek deden 191 kinderen mee, in de leeftijd tussen 7 en 11 jaar. Deze kinderen, van twee basisscholen in de omgeving van Schiphol, deden zelf thuis blaastests en hielden op laptop, tablet of telefoon een dagboekje bij waarin ze vragen over hun gezondheid beantwoordden.

Op de scholen werd éénmaal per week bij ieder kind een uitgebreidere meting van de longfunctie uitgevoerd. Daarnaast werd tijdens het schooljaar de luchtverontreiniging bij de scholen gemeten.

Wat is ultrafijnstof?

Ultrafijnstof is zo klein dat het lichaam het minder snel opruimt dan grotere deeltjes fijnstof. Daardoor blijft het langer in de longen achter na inademen. Ook kunnen deze deeltjes makkelijker via de longen in het bloed terechtkomen en zo andere organen bereiken.

Ultrafijnstof komt vrij bij verbranding. Bronnen zijn bijvoorbeeld transportmiddelen (auto’s, schepen, vliegtuigen), huishoudens (koken, openhaarden) en de industrie.

Bron: RIVM

Volgens Sijas Akkerman van Natuur & Milieufederatie Noord-Holland ontkent Schiphol tot op heden dat de luchtverontreiniging acute gezondheidseffecten kan hebben. "Voor mij is het duidelijk. Als je alle feiten op een rij zet kun je niet anders concluderen dat Schiphol moet krimpen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wandeling in stad doet mensen met hart- of longklachten meer kwaad dan goed

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore