Enorme overlast

Landelijk infocentrum verzamelt alles over eikenprocessierups

27 juni 2019 10:54 Aangepast: 28 juni 2019 13:48
Een boom vol met eikenprocessierupsen wordt onder handen genomen door een bestrijder. Beeld © ANP

Vanwege de enorme overlast die de eikenprocessierups dit jaar veroorzaakt, wordt het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) het landelijke informatiecentrum voor iedereen die met de bestrijding van de jeukrups te maken heeft.

Dat heeft minister Carola Schouten van Natuur besloten na Kamervragen eerder deze week. Het KAD, gevestigd in Wageningen, verzamelt vanaf vandaag alle informatie over het voorkomen en bestrijden van de eikenprocessierups.

Eikenprocessierupsen teisteren Eindhoven: 'De buurt ontvlucht'

In woonwijken in Eindhoven zijn ze er helemaal klaar mee. ''Mijn kinderen moeten 's nachts huilen en bonken tegen de muur.''

De overlast van de rups is dit jaar uitzonderlijk groot. Volgens onderzoekers zijn er driemaal zoveel rupsen als vorig jaar.

Ernstige gezondheidsklachten

De brandharen van de rups kunnen voor ernstige gezondheidsklachten zorgen bij mens en dier. Omdat er zoveel rupsen en nesten zijn, kunnen bestrijders het werk niet aan.

Schouten komt met haar toezegging tegemoet aan de wens van rupsendeskundigen, die al langer pleiten voor het coördineren van de aanpak van de rups.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Geen bestrijder meer te vinden: overlast eikenprocessierups zeldzaam groot

Kennis verspreid

Nu is de kennis verspreid en hanteert elke gemeente en provincie een eigen methode om de rupsen te bestrijden. Volgens de deskundigen hebben sommige methodes geen enkele zin, terwijl bijvoorbeeld preventief bespuiten van eikenbomen succesvoller lijkt te zijn.

Schouten wil dat het informatiecentrum zo snel mogelijk operationeel is, omdat de overlast in het zomerseizoen het ergst is.

Toename komende jaren

Schouten wil ook dat de Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) nader onderzoek gaat doen naar de eikenprocessierups. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups is al verbonden aan de WUR. Er is onder meer meer kennis nodig over de opmars van het beest en over effectieve bestrijdingsmiddelen.

Volgens het centrum zal de overlast van de rups in de komende jaren verder toenemen. Sommige kenners pleiten voor het kappen van eikenbomen op plekken waar veel mensen komen of waar kinderen spelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Door de eikenprocessierups te doden, zien we deze vlinders minder

Verdriedubbeling

Overal in Nederland is het aantal eikenprocessierupsen sterk toegenomen. Op veel plaatsen is er sprake van een verdriedubbeling in vergelijking met vorig jaar.

Dat blijkt uit een telling van het Kenniscentrum Eikenprocessierups in 20.000 bomen in Brabant, Gelderland, Noord-Limburg en Amsterdam.

Bossen met eikenbomen

Opvallend is dat de rupsen nu ook op grote schaal in bossen met eikenbomen voorkomen, terwijl dat eerder nog niet het geval was.

De telling van het kenniscentrum is representatief voor heel Nederland, zegt bioloog Arnold van Vliet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Monique vindt eikenprocessierupsen in badkamer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore