Nieuwe missie

VS vraagt Nederland om militaire steun 'op de grond' in Syrië

27 juni 2019 06:35 Aangepast: 27 juni 2019 06:37
Commandotroepen in Nederland.

De Verenigde Staten willen dat Nederland bij een nieuwe missie in Syrië 'militaire middelen op de grond' levert om terreurorganisatie IS 'klein te houden'. Dat zegt Pete Hoekstra, ambassadeur van de VS in Nederland, tegen de Volkskrant.

Het zou niet om een wederopbouwmissie gaan, benadrukt Hoekstra. Amerika heeft een 'veiligheidsmechanisme' voor ogen waar Nederlandse eenheden in Noord-Syrië zou kunnen bijdragen. Onder welk mandaat die eenheden moeten opereren, is nog de vraag. 

'Geen VN-mandaat'

Volgens Hoekstra is er geen mandaat van de VN nodig. Grondtroepen kunnen als het aan hem ligt onder hetzelfde mandaat opereren waarmee Nederlandse F-16's IS voorheen bestreden boven Irak en Syrië. Binnen de Tweede Kamer zijn er grote twijfels over het verzoek. Minister van Defensie Ank Bijleveld zegt in een reactie dat "alle opties rustig bestudeerd worden". 

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra. De Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra.

Kritiek op terugtrekking

Hoekstra komt terug op de kritiek die Nederland had toen de VS zich vorig jaar besloten terug te trekken uit Syrië. "In Nederland waren sommige ministeries en parlementariërs er heel snel bij om te concluderen dat dit een heel erg verkeerde stap was. Dus we zijn optimistisch dat de Nederlanders na deze retoriek zullen doorpakken en bijdragen aan wat volgens hen nodig is in Syrië."

De VS trokken zich de kritiek van landen als Nederland aan en besloten 'een gepaste aanwezigheid' in Syrië te houden. "Het doel is zorgen dat IS zichzelf niet kan hergroeperen in Syrië en voorkomen dat IS opnieuw  opduikt in Irak", zegt Hoekstra. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Militairen naar ziekenhuis om hitte

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore