Oneerlijke concurrentie

VVD: pakketjes uit China zijn te goedkoop

27 juni 2019 04:42 Aangepast: 27 juni 2019 07:45
Een distributiecentrum in China.

Nederlandse ondernemers zijn het slachtoffer van de opmars van Chinese internetwinkels, zegt de VVD. Het bestellen van pakketjes uit het Aziatische land is te goedkoop. De regeringspartij wil dat er maatregelen worden genomen, meldt het AD.

Elk jaar worden er in Nederland meer pakketjes uit China besteld. Dit jaar zijn dat er naar schatting 27 miljoen, terwijl ook vorig jaar al voor honderden miljoenen euro's aan spullen uit China werd uitgegeven. Vooral de internetwinkel Alibaba blijkt populair. 

Oneerlijke concurrentie

Omdat China zichzelf als ontwikkelingsland kwalificeert, kunnen spullen goedkoop naar Nederland worden verscheept. Dat zit de VVD dwars. "We moeten onze bedrijven beschermen tegen oneerlijke concurrentie", zegt Kamerlid Arne Weverling. "Het lijkt er sterk op dat we daar nu in falen, omdat er massaal pakketjes uit China verstuurd worden onder de kostprijs. Onze ondernemers kunnen daar nooit tegenop concurreren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'VS eist dat 5G-netwerkapparatuur van buiten China komt'

Overeenkomst PostNL

"Het lijkt er sterk op dat er afspraken zijn tussen PostNL en China waardoor de prijzen nog verder worden gedrukt", zegt Weverling. De politicus doelt op de overeenkomst die het bedrijf heeft met AliExpress, onderdeel van Alibaba. Daardoor mag alleen PostNL pakketjes van de Chinese internetwinkel bezorgen. 

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) noemde het eerder deze maand een geheime overeenkomst. ‘Het kan zijn dat een webshop een bepaalde verkoopstrategie hanteert waarbij de verzendkosten voor de consument laag worden gehouden, maar de postvervoerder wel meer vergoed krijgt’, schreef ze aan de Tweede Kamer. Weverling wil opheldering over de afspraken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

IMF: handelsoorlog kost 455 miljard dollar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore