Fabrikanten akkoord

Middelen voor zelfmoord niet langer verkocht aan particulieren

26 juni 2019 21:32 Aangepast: 26 juni 2019 22:19
(Archieffoto) Beeld © Thinkstock

Fabrikanten en handelaren van stoffen die mensen gebruiken om een eind aan hun leven te maken, zullen die niet meer verkopen aan particulieren. Dat hebben ze afgesproken met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

De Jonge kwam in actie toen vorig jaar bleek dat informatie over een 'zelfmoordpoeder' rondging onder mensen die zelf over hun levenseinde willen beschikken. Het ging om een simpel te krijgen conserveringsmiddel dat voor dat doel geschikt zou zijn.

Verspreiding tegengaan

Onder andere de Coöperatie Laatste Wil wees haar achterban de weg naar dit middel, wat de coöperatie op een strafrechtelijk onderzoek kwam te staan. De minister beloofde dat hij ging kijken wat hij zou kunnen doen om de verspreiding van zulke stoffen tegen te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laatste Wil niet vervolgd voor hulp bij zelfdoding

Fabrikanten, groothandelaars, winkeliers, webshops en 113 Zelfmoordpreventie hebben nu een gedragscode opgesteld waarin ze vastleggen hoe ze omgaan met middelen waarvan mensen met een levenseindewens zich bedienen. Dat schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer.

Niet op ideeën brengen

Ze gaan de verkoop van deze stoffen in de gaten houden. Die informatie delen ze onderling, om te kunnen ingrijpen als het nodig is. Ze houden de namen van de middelen zo veel mogelijk geheim, om mensen niet op ideeën te brengen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeker 1500 mensen hebben zelfdodingspoeder in huis

Mensen lijken het afgelopen jaar wel vaker naar bekende 'zelfmoordmiddelen' te hebben gegrepen. Hulpverleners klopten een kleine twintig keer aan bij het kenniscentrum voor vergiftigingen met een patiënt die zo'n middel opzettelijk had ingenomen. Eerder gebeurde dat maar een enkele keer per jaar. Van de patiënten overleefde overigens het merendeel.

'Levenseinde-terroristen'

De ouders van de vorig jaar overleden Ximena Knol sloegen vorig jaar alarm omdat hun dochter zich van het leven had beroofd met 'zelfmoordpoeder' waar de Coöperatie Laatste Wil reclame voor maakte. Ze omschreven de mensen achter de coöperatie als 'levenseinde-terroristen'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouders overleden Ximena (19) woest over 'reclame zelfmoordpoeder'

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie0900-0113
24 uur, 7 dagen per week bereikbaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore