Ga naar de inhoud
Tientallen miljoenen

Schadevergoeding NS voor slachtoffers Holocaust

Het nationaal monument op het terrein van het voormalige Kamp Westerbork. Beeld © ANP

De Nederlandse Spoorwegen komen met een schadevergoeding voor overlevenden van concentratiekampen en nabestaanden van Holocaustslachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog met Nederlandse treinen zijn vervoerd. Het is een compensatie voor de rol die NS speelde bij het vervoer naar de kampen.

De schadevergoeding is bestemd voor Joden, Sinti en Roma die tijdens de oorlog zijn vervoerd naar de landsgrenzen en doorgangskampen. NS betaalt ongeveer vijfhonderd overlevenden 15.000 euro. Rond de 5.500 nabestaanden en weduwen krijgen een bedrag van 7500 of 5000 euro.

Advies overgenomen

De hoogte van het bedrag is vandaag door NS-baas Roger van Boxtel bekendgemaakt. Met de regeling zijn tientallen miljoenen euro's gemoeid. Over de schadevergoeding is een advies uitgebracht door een commissie onder leiding van oud-politicus Job Cohen. NS heeft dat advies helemaal overgenomen.

NS
Lees ook:
NS wil slachtoffers Holocaust compenseren

Het initiatief kwam op gang door de inzet van journalist en fysiotherapeut Salo Muller (83), wiens Joodse ouders door de NS in Nederland werden getransporteerd en uiteindelijk door de nazi's werden vermoord in Auschwitz. Muller zei tevreden te zijn met de uitkomst. "Ik ben blij dat deze directie van de NS inziet hoe belangrijk het is."