Meldkamer onbereikbaar

Hulpdiensten vertraagd, vrouw uit Breda overleden tijdens 112-storing

26 juni 2019 16:10 Aangepast: 26 juni 2019 16:52
Archieffoto Beeld © ANP

Een vrouw uit Breda is maandagmiddag overleden tijdens de 112-storing. Omstanders probeerden het alarmnummer te bellen, maar door de storing bij KPN lukte dat niet.

De vrouw werd nog wel thuis gereanimeerd, maar hulp kwam te laat. Dat bevestigen Veiligheidsregio Zeeland/West-Brabant en ambulancedienst RAV Brabant Midden-West-Noord aan RTL Nieuws. 

'Hulpverlening langzamer op gang'

Volgens de ambulancedienst is de hulpverlening langzamer op gang gekomen vanwege de 112-storing. "Er is vertraging ontstaan vanaf het moment dat de familie contact probeerde te zoeken met 112 en het moment dat de hulpdiensten daadwerkelijk zijn gealarmeerd", vertelt Caspar van den Brandt, manager RAV Brabant Midden-West-Noord. Volgens hem is het onduidelijk hoeveel tijd daar tussen heeft gezeten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamerleden onthutst door dode tijdens 112-storing: 'Echt afschuwelijk'

De vrouw werd maandagmiddag rond 16.30 uur thuis onwel. Familieleden probeerden tevergeefs 112 te bereiken, maar door de storing bij KPN lukte dat niet. Ook haar huisarts, die inmiddels gealarmeerd was door de familie, kreeg geen contact met de meldkamer.

Hulp op politiebureau

"Toen 112 onbereikbaar bleek, is haar huisarts hulp gaan vragen bij het politiebureau in Breda", zegt Caspar van den Brandt, manager ambulancezorg RAV Brabant Midden-West-Noord. "Ze was onderweg naar de patiënt."

"Een agent zocht exact om 16.52 uur via het communicatiesysteem C2000 contact met de meldkamer, toen is een ambulance gaan rijden." De huisarts is samen met de politieagent doorgereden naar het huis van het slachtoffer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Storing 112 onder de loep: 'Natuurlijk mag dit niet gebeuren. Maar het gebeurt wel'

Reanimatie

"De ambulance arriveerde na ongeveer zeven minuten", Van den Brandt - manager RAV Brabant Midden-West-Noord. Op dat moment was de reanimatie thuis in volle gang.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle drie de back-upsystemen van KPN faalden bij grote 112-storing

"Uiteindelijk heeft de huisarts besloten om de reanimatie te laten stoppen, omdat hulp niet meer mocht baten", vertelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio.

Onduidelijk is ook of de vrouw nog geleefd zou hebben, als 112 gewoon bereikbaar was geweest. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore