2500 kilo

Recordvangst crystal meth in Rotterdam: wat doen die drugs in Nederland?

26 juni 2019 17:07 Aangepast: 26 juni 2019 21:30
Beeld © Politie

In Rotterdam werd vorige week 2500 kilo crystal meth gevonden, met een straatwaarde van honderden miljoenen euro's. Worden die drugs zo veel gebruikt in Nederland? Of waar zijn ze anders voor bedoeld?

Wat is crystal meth?

Crystal meth of methamfetamine is een sterk verslavende harddrug. In de gayscene wordt het middel ook wel Tina genoemd. Het wordt vooral veel gebruikt in Amerika en Azië, zegt Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut.

Hoe gevaarlijk is het?

Crystal meth is verslavend en kan tot blijvende hersenschade leiden, schrijft onderzoeksbureau Jellinek, gespecialiseerd in verslaving, op zijn website. Ook jaagt de drug de bloeddruk op en kunnen gebruikers als het warm is of ze te actief zijn oververhit raken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recordvangst crystal meth in Rotterdam, grootste vondst ooit in Europa

Daarnaast is de productie van het middel niet zonder risico vanwege ontploffingsgevaar, zegt Thomas Aling van de Landelijke Eenheid. 

Wordt de drug veel gebruikt in Nederland?

Jellinek schrijft dat crystal meth in Nederland minder wordt gebruikt dan in andere landen. Wel zijn er bepaalde groepen waarbinnen het gebruik van de drug veel voorkomt, zoals de gayscene, waar hij gebruikt wordt om langer door te kunnen gaan op seksfeestjes.

Of het gebruik van crystal meth in Nederland toeneemt, is onduidelijk. Ehrlich ziet geen redenen om dat aan te nemen, omdat er bij testlocaties niet méér monsters worden aangeleverd. Ze denkt dat de drug minder populair is omdat de kater na het gebruik ervan veel groter is dan bij andere drugs, zoals xtc.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Productie crystal meth neemt toe: 'Nieuwe generatie is heel nonchalant'

Aling heeft wel signalen dat het gebruik van crystal meth toeneemt. "Er wordt nog minder van gekocht en gebruikt dan van cocaïne, maar we zien het wel vaker voorkomen. We luiden niet de alarmklok, maar het is niet iets wat je moet willen."

Wat doen de drugs dan in Nederland?

In februari werd 400 kilo crystal meth gevonden in een loods in Wateringen, begin mei werd een drugslab opgerold op een boot bij Moerdijk, nu de ontdekking van een grote lading crystal meth in Rotterdam. Wat doen de drugs hier als er weinig markt voor is? "Nederland is voornamelijk een doorvoerland", zegt Aling. "Dat komt omdat we een goede infrastructuur hebben naar de rest van Europa en de wereld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore