Ongevaarlijk

Broertje van tijgermug duikt op in Lelystad

26 juni 2019 10:53 Aangepast: 26 juni 2019 11:29
De aedes flavopictus-mug lijkt sterk op de hier afgebeelde Aziatische tijgermug. Beeld © ANP

Voor het eerst is een exemplaar van de aedes flavopictus-mug aangetroffen in Nederland. Die mug lijkt sterk op de Aziatische tijgermug en komt normaal gesproken voor in Japan en Korea.

De mug werd ontdekt in Lelystad in een muggenval van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het is niet bekend hoe het insect in Nederland is terechtgekomen. Dat wordt nog onderzocht, meldt de NVWA. Van andere exotische muggen is bekend dat zij Nederland kunnen bereiken via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte banden en bamboeplantjes.

Muggenvallen in risicobedrijven

De overheid wil voorkomen dat exotische muggen die ziektekiemen overbrengen, zich hier vestigen. Daarom staan er muggenvallen op vliegvelden, havens en in risicobedrijven. Voor zover bekend draagt de aedes flavopictus-mug geen infectieziekten over, maar voor alle zekerheid wordt het dier wel bestreden, omdat het gaat om een exotische invasieve soort, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Alle muggen op de vondstlocatie in Lelystad worden bestreden en broedplaatsen worden verwijderd of behandeld met een larvendodend middel. Er zijn op dit moment geen muggen in Nederland die ziekten kunnen overbrengen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bestrijd tijgermug met inzet leger'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore