Weinig verschillen

'Nederlanders zijn het eens over Nederlandse identiteit'

26 juni 2019 02:16 Aangepast: 26 juni 2019 06:43
Archieffoto. Beeld © ANP

Hoewel ons landje soms behoorlijk verdeeld lijkt, zijn Nederlanders het 'in de basis erg met elkaar eens'. Het grootste deel van de Nederlanders vindt ook dat de Nederlandse identiteit bestaat.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal- en Cultureel Planbureau (SCP) onder 5000 Nederlanders. Volgens het planbureau komen er opvallend weinig verschillen tussen Nederlanders naar voren.

Nederlandse identiteit

Op de vraag of de Nederlandse identiteit bestaat, antwoordt 41 procent van de ondervraagden volmondig ja. 42 procent vindt dat er in 'sommige opzichten' sprake is van een Nederlandse identiteit. 6 procent van de ondervraagden wijst een Nederlandse identiteit geheel af.

Ondervraagden noemen het vaakst de Nederlandse taal als 'typerend voor Nederland'. Daarna volgen vrijheid, Koningsdag, de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, de vlag en Sinterklaas.

Symbolen en tradities

Vooral het Sinterklaasfeest leidt tot hoogoplopende discussies over de Nederlandse identiteit. Mensen die symbolen en tradities, zoals het Sinterklaasfeest, noemen als belangrijke verbindende kenmerken zijn volgens het planbureau geneigd te denken in termen van dé Nederlandse identiteit.

Er wordt volgens het planbureau verschillend gedacht over het belang van symbolen en tradities enerzijds en burgerlijke vrijheden anderzijds. "Waar Nederlanders het wél over eens zijn, sneuvelt in de discussie, waar we het niét over eens zijn, wordt juist breed uitgemeten", constateren de onderzoekers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sinterklaas discussievrij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore