Statenloos

Nederlands paspoort meeste jihadisten niet af te pakken

25 juni 2019 21:48 Aangepast: 25 juni 2019 21:50
Archieffoto Beeld © iStock

Van de meeste Nederlanders die zich in Syrië en Irak hebben aangesloten bij jihadistische strijdgroepen kan hun Nederlandse paspoort niet worden afgenomen. Slechts een enkeling heeft een dubbele die kan worden afgenomen, verwacht minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Er zijn nog 130 van deze zogenoemde uitreizigers in Syrië, schat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Het kabinet brengt op het ogenblik in kaart of het mogelijk is hun Nederlanderschap in te trekken, om te voorkomen dat IS'ers of andere extremisten met kwade bedoelingen terugkeren naar Nederland.

Geen dubbel paspoort

Het onderzoek is nog in volle gang, maar volgens Grapperhaus is al wel duidelijk dat de meesten hun Nederlandse nationaliteit behouden. Zij hebben geen dubbel paspoort en zouden stateloos worden als ze hun Nederlanderschap verliezen. En dat mag niet volgens de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Over degenen die wél een ander paspoort achter de hand hebben, is soms te weinig informatie bekend om zo'n zware maatregel te rechtvaardigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Gemeenten gokken met geld voor aanpak jihad, geen goed zicht op effect'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore