Veilige studietijd

Groningse student moet minder alcohol drinken: 20 maatregelen

25 juni 2019 20:22 Aangepast: 25 juni 2019 21:09
In de meeste studentensteden wonen veel meer vrouwen dan mannen. Beeld © ANP

Na een aantal incidenten in Groningen met alcohol nam burgemeester Peter den Oudsten het initiatief voor een plan voor een verantwoorder drankgebruik door studenten. Dat ligt er nu met 20 maatregelen.

Het plan is gemaakt in samenwerking met de acht grootste studentenverenigingen in de stad. Den Oudsten: "Dit convenant draagt bij aan een gezondere en veilige studententijd in Groningen." Instanties als Trimbos en Verslavingszorg Noord Nederland zijn betrokken bij de totstandkoming van het plan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vindicat gestraft: status van studentenvereniging afgepakt

Meer sociale controle

Er zijn onder meer afspraken gemaakt over onderling toezicht en sociale controle, voorlichting, preventie en beschikbaarheid van niet-alcoholische drank binnen de verenigingen.

Binnen de verenigingen worden studenten aangesproken op ongewenst gedrag door te veel drank en kunnen maatregelen of straffen worden opgelegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meeste Nederlanders drinken meer dan goed voor hen is

Vergunning kwijt

Verenigingen maken leden verantwoordelijk om toe te zien dat de regels worden nageleefd en het barpersoneel wordt getraind. Afgesproken is dat de verenigingen en de burgemeester twee keer per jaar bij elkaar komen en na drie jaar de genomen maatregelen evalueren.

Als studenten zich structureel niet aan de maatregelen houden, kan het betekenen dat verenigingen hun vergunning kwijtraken. Het Trimbos-instituut zegt dat de Groningse aanpak model kan staan voor andere studentensteden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opmars alcoholvrij bier gaat door, zelfs studentenverenigingen overstag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore