Ziek door medicijnen

Vervalst duur kankermedicijn ontdekt bij Nederlandse groothandel

26 juni 2019 06:39 Aangepast: 26 juni 2019 11:17
Archieffoto uit het lab van Roche, de fabrikant van Avastin

Bij een Nederlandse groothandel zijn vier vervalste doosjes van het dure kankermedicijn Avastin onderschept. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Avastin wordt vaak gebruikt bij de behandeling van onder andere darmkanker. Eén flacon kost maximaal 1224 euro.

Er zijn in totaal vier vervalste doosjes van dit geneesmiddel ontdekt bij een nog onbekende Nederlandse farmaceutische groothandel. Ze zaten in een Bulgaarse verpakking en komen duidelijk uit de illegale handel, meldt de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd.

Niet bij patiënten

De inspectie onderzoekt nog wat er precies mis is met de vervalste medicijnen. Omdat de doosjes onderschept zijn bij een groothandel, zijn ze volgens de inspectie niet bij apotheken – en dus ook niet bij patiënten – terecht gekomen.

Het is nog onduidelijk hoe ze bij de groothandel terecht zijn gekomen. De inspectie zegt tegen RTL Nieuws: "We kunnen niet instaan voor de veiligheid van deze geneesmiddelen. De verpakkingen zijn sowieso vervalst. We onderzoeken nog of de geneesmiddelen zelf ook vervalst zijn." 

Ziek door medicijnen

Van medicijnen hoor je beter te worden. Maar er gaat in Nederland veel mis, van medicijntekorten tot neppillen. Onderzoeksjournalisten Maaike Kempes en Meike van Roosmalen stellen misstanden met medicijnen aan de kaak. Wil jij iets melden? Contact opnemen kan via onderzoek@rtl.nl.

Waarschijnlijk meer doosjes

De inspectie heeft in Nederland geen andere vervalste Avastin gevonden, maar het is niet ondenkbaar dat meer valse medicijnen in omloop zijn. "Het is onwaarschijnlijk dat vervalsers maar enkele doosjes maken", zegt Bastiaan Venhuis van het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij is expert op het gebied van vervalste geneesmiddelen. 

Andere Europese landen zijn door de Nederlandse inspectie geïnformeerd. Of daar vervalste doosjes zijn gevonden is niet bekend.

Komt vaker voor

De inspectie geeft aan dat er ieder jaar een paar vervalste geneesmiddelen in het reguliere circuit worden ontdekt. Dat zijn medicijnen die in sommige gevallen zelfs in de apotheek en bij patiënten terecht zijn gekomen. Het gaat vooral om dure kankermedicijnen. De inspectie: "De aantallen zijn niet hoog, maar elk geval is er één te veel." 

Makkelijk na te maken

Het RIVM komt ook vaker vervalste kankermedicijnen tegen: "Er is veel geld mee gemoeid. Vooral kleurloze injectievloeistoffen zijn gemakkelijk na te maken en het valt niet altijd op wanneer de kankertherapie aanslaat. Dat laatste is natuurlijk een verschrikkelijke gedachte."

Als er te weinig werkzame stof in zo’n vervalst middel zit, zal dat niet snel ontdekt worden omdat bij een kankerpatiënt dan onduidelijk zal zijn of diegene daaraan overleden is.

Nieuw alarmsysteem

De vervalsing van het dure kankermedicijn Avastin is aan het licht gekomen toen de groothandel het doosje scande in het kader van een nieuw veiligheidssysteem dat sinds februari 2019 in werking is.

Het is de eerste keer dat met dat nieuwe veiligheidssysteem een vervalsing opgespoord is. Met dat nieuwe systeem moeten medicijnen beter gecheckt worden op veiligheidskenmerken, zoals een unieke code en een veiligheidszegel. Op die manier moeten vervalste geneesmiddelen sneller opgespoord worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kankerpatiënt krijgt alternatief medicijn vergoed bij gebleken werking

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore