Dood door oververhitting

Pas op met het uitlaten van je hond in de volle zon

28 juni 2019 06:43 Aangepast: 28 juni 2019 07:20
Archieffoto Beeld © iStock

Mirjam Bosman van de Dierenambulance de Ronde Venen / Amstelland kan er helaas over meepraten. Dieren hebben misschien nog wel meer last van de hitte dan mensen. Dat bleek afgelopen dinsdag weer toen ze een oververhitte hond probeerde te redden. "Het beestje had een temperatuur van 43 graden. Dat overleven ze niet."

De bewuste hond, een cane corso, lag meer dood dan levend op de grond in Aalsmeer. Hij werd direct gekoeld en naar de dierenarts gebracht. Daar knapte het beestje wel iets op, maar desondanks overleed hij. "Zijn organen waren door de hitte en uitdroging te veel aangetast", zegt Bosman.

Verbrande huid

De cane corso was niet het enige dier dat last had van de hitte. 144 werd afgelopen week zo'n 300 keer per dag gebeld, waarbij de meeste telefoontjes gingen over dieren die zonder water in de volle zon waren geweest. "We kregen ook meldingen over geschoren schapen, waarvan de huid verbrandt in de volle zon", zegt Thérèse Ariaans van de Landelijke Eenheid van de politie, die verantwoordelijk is voor dierennoodnummer 144.

 

De cane corso die om het leven kwam in Aalsmeer De cane corso die om het leven kwam in Aalsmeer

Bosman ziet het aantal mensen dat hun huisdieren te veel blootstelt aan de hitte de afgelopen jaren toenemen. Hoe dat komt? Ze weet het niet. "Mensen denken niet na. We waarschuwen meer en meer, maar mensen luisteren slecht." 

Hijgen en sloom

Mensen schatten niet goed in welke inspanningen hun hond kan verrichten en hoeveel warmte een dier kan hebben. Dat verschilt ook per hond. Maar je kunt het volgens Bosman wel zien als een hond het niet trekt. "Dan gaat-ie hijgen en wordt hij sloom. Als je denkt dat je hond oververhit is, moet hij snel gekoeld worden. Liefst met een tuinslang, maar als je die niet hebt met natte handdoeken."

Omdat voorkomen uiteraard beter is dan genezen, is haar advies: "Ga niet naar buiten met je hond als het zo warm is. Zeker niet gaan fietsen of andere activiteiten doen. Natuurlijk kun je je hond uitlaten, maar doe dan korte stukjes." 

Ariaans voegt daaraan toe: "Kijk ook uit dat het dier niet in de volle zon loopt, en dat de ondergrond niet te heet is, in verband met blaarvorming aan de poten." En het advies dat inmiddels bij iedereen bekend zou moeten zijn: "Laat dieren niet achter in de auto."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore