Hitterecord

Puffen en zweten: heetste 25 juni ooit gemeten

25 juni 2019 16:42 Aangepast: 25 juni 2019 17:04
Zonaanbidders op een strandje bij de Waal genieten op de heetste 25 juni ooit gemeten. Beeld © ANP

We hebben een hitterecord te pakken. In de Bilt steeg de temperatuur om 16:20 uur naar 33,1 graden en daarmee is het officieel de warmste 25 juni ooit gemeten.

Het vorige record stamt uit 1976, toen was het op 25 juni 32,9 graden. Het is niet het eerste hitterecord dat dit jaar sneuvelt. Eerder dit jaar werden al vijf andere dagrecords gebroken, waarvan één begin deze maand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hitterecord gesneuveld: warmste 2 juni ooit gemeten

Op sommige plekken in Nederland is het vandaag nog een stuk warmer: in het Gelderse Hupsel tikte de thermometer 36,5 graden aan. Aan de Zeeuwse kust is het wat koeler, daar ligt de temperatuur nog onder de 30 graden.

Even doorbijten

Vandaag is het dus nog  even doorbijten met die warme temperaturen. In Nederland kan het 37 tot 38 graden worden. "Vooral in het oosten van het land wordt het vandaag warm", zegt Martijn Dorrestein van Buienradar.  Maar, vergeleken met Duitsland hebben wij nog geluk. "Daar wordt het zelfs warmer dan 40 graden."

Komende nacht wordt het niet zo warm als afgelopen nacht, vervolgt Dorrestein. "Er komt een koufrontje langs, wat ervoor zorgt dat het vooral in het westen en noorden van het land een stuk kouder is met temperaturen van 14 à 15 graden." In Limburg is het in de nacht naar woensdag nog wel een graad of 19.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Broeierig warm: zo kom je de nacht door

Morgen zijn er grote verschillen in temperatuur, vertelt Dorrestein. "In Zuid Limburg kan het dan 31 graden worden, terwijl het in het noordwesten en op de Wadden maar zo'n 17 tot 18 graden wordt." In het zuidoosten is zelfs kans op een regionale hittegolf. 

Iets koeler

Donderdag is wat kouder dan vandaag. Dan duikt het kwik ook in Limburg onder de 30 graden.

Vrijdag wordt het zonnig en blijft de temperatuur ook nog onder de 30 graden. Zaterdag wordt het overal 30 graden, behalve aan de kust. Zondag wordt het met maxima van 27 graden weer een paar graden kouder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore