Heksenjacht?

Wilders wil einde aan proces, maar Hof beslist anders

25 juni 2019 16:38 Aangepast: 25 juni 2019 19:35
Wilders vandaag in de rechtbank Beeld © ANP

PVV-leider Geert Wilders wilde dat het ‘minder-Marokkanen’-proces' tegen hem direct zouden worden stopgezet. "Hou ermee op", zei hij. Maar het Hof wees het verzoek van Wilders af.

Eerder gaf het OM al aan dat het verzoek tvan Wilders en zijn advocaten zou moeten worden afgewezen. Die wilden dat het proces voorlopig zou worden opgeschort, op zijn minst. Uiteindelijk zou de hele zaak van tafel moeten, zei Wilders zelf in een kort betoog. "Hou ermee op. Stop de heksenjacht op Geert Wilders."

Debat uit de weg

Wilders wilde dat tot de bodem wordt uitgezocht of voormalig justitieminister Ivo Opstelten invloed heeft uitgeoefend op de beslissing van het OM Wilders te vervolgen voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak in 2014. Volgens het OM is dat al gedaan. Van enige beïnvloeding door Opstelten is niets gebleken, vindt het OM. De minister werd destijds slechts geïnformeerd over de besluitvorming.

De aanklagers hekelden het feit dat het proces telkens niet over de inhoud gaat, over de aanklacht, de gewraakte uitspraken van Wilders. "Het lijkt wel of Wilders en zijn advocaten dat juridische debat uit de weg gaan", zei de aanklager.  

Wilders' raadsman Geert-Jan Knoops wil vier getuigen horen om  'de onderste steen' over de vermeende politieke beïnvloeding boven te krijgen. Het OM ziet het nut daarvan niet in, onder meer omdat de getuigen niet relevant zouden zijn.

Belangrijke stukken

Ook wil Knoops een WOB-procedure van RTL Nieuws afwachten, omdat die belangrijke stukken zou kunnen opleveren. Het OM vindt die procedure van een andere orde dan de strafzaak. Het kan bovendien nog lang duren voordat de rechter in die zaak een uitspraak doet.

Wilders noemde het proces 'een grote schande' en 'een smet op de rechtsstaat'. Volgens de politicus heeft het er alle schijn van dat de strafzaak politiek gemotiveerd is. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore