'Gun ze een mooie dag'

Gescheiden ouders worstelen met diploma-uitreiking kind: 'Ga vooral samen'

29 juni 2019 17:35 Aangepast: 01 juli 2019 07:11
Beeld © RTL Nieuws

Na jaren zwoegen is het dan eindelijk zover: de diploma-uitreiking. Toch zijn veel jongeren van gescheiden ouders alsnog zenuwachtig. Een brief waarin ze aan hun ouders vragen alsjeblieft één dag geen ruzie te maken, is bijna 1000 keer gedownload. "Je wil gewoon niet dat je ouders zich voor schut zetten waar je vrienden bij zijn."

"Een diploma krijgen is een belangrijk moment in het leven van je kind, daarom is het fijn dat allebei de ouders erbij zijn", zegt Marsha Pinedo van Stichting Villa Pinedo, een plek voor kinderen van gescheiden ouders. Voor de stichting stelden zeven jongeren een brief op aan alle gescheiden ouders met een eindexamenkandidaat.

In de brief vragen de jongeren aan hun ouders een warme herinnering aan hun diploma-uitreiking. Ze vragen om voor één dag de strijdbijl te begraven en samen trots te zijn. Pinedo: "De brief is deze periode al zo'n 1000 keer gedownload. De jongeren hebben geen zin in gedoe, die willen niet kiezen, die willen gewoon vieren dat ze keihard gewerkt hebben en hun diploma hebben."

'Dit herinner ik me over 20 jaar nog'

De ouders van Yari zijn dertien jaar geleden gescheiden en zijn allebei bij zijn uitreiking. "Dat is ontzettend belangrijk voor mij. Ik heb vijf jaar hard gewerkt voor dit diploma, ik denk dat ik dit moment over twintig jaar nog steeds herinner", vertelt hij.

Hij vindt het fijn één kant op te kijken als hij zijn diploma krijgt. "En als ik van het podium af kom, hoef ik maar één richting op te lopen. Anders heb je toch een schuldgevoel voor de een als je naar de ander loopt. Mijn ouders gaan goed met elkaar om, dat is fijn. Je wil gewoon niet dat je ouders zich voor schut zetten waar je vrienden bij zijn."

33.000 kinderen hebben gescheiden ouders

Het aantal echtscheidingen bij gezinnen met minderjarige kinderen is in 2017 opnieuw gedaald, net als het totaal aantal echtscheidingen. In 2017 gingen iets meer dan 18.000 ouders uit elkaar. Hierbij waren bijna 33.000 minderjarige kinderen betrokken. De ouders die een geregistreerd partnerschap hadden of die niet getrouwd waren en wel uit elkaar gingen zijn niet meegerekend.

Bron: Nederlands Jeugdinstituut

Dilemma voor ouders

"De worsteling van ouders is dagelijkse kost, zeker nu", vertelt Roos Boer van Succesvol Scheiden Nederland. Elke dag spreekt ze gescheiden ouders die moeite hebben met de diploma-uitreiking. "Je wordt geconfronteerd met de ander die je zoveel pijn heeft gedaan. Dat is vaak ongemakkelijk. Daarnaast zijn de problemen die spelen bij een scheiding vaak groter dan iemand die het niet mee heeft gemaakt zich kan voorstellen."

Je ex-partner is er bijvoorbeeld met een goede vriend of vriendin vandoor die mee wil, er is gedoe over geld, er is om andere redenen een pittige ruzie. "Er is vaak veel gebeurd wat reden geeft voor pijn of verdriet. Om dan 'gezellig samen' naar de diploma-uitreiking van je kind te gaan, is haast niet op te brengen."

'De spanning wordt vergeten, dat je er wel was niet'

Toch adviseert Boer wel te gaan, hoe moeilijk het ook is. "De spanning die dag zal je kind vergeten, maar het zal altijd blijven onthouden dat jullie er allebei waren. Het is goud waard om het blije gezicht van je kind te zien nadat die een diploma heeft gekregen. Daarnaast zal het kind de ontbrekende ouder altijd onthouden. Dat jij er niet was, staat in zijn geheugen gegrift."

Als je als ouder niet leert de communicatie met je ex-partner te herstellen en je emoties te verwerken, dan is het niet alleen deze diploma-uitreiking die moeilijk is, maar ook andere belangrijke momenten die nog komen. Door hulp in te schakelen kun je leren omgaan met elkaar, zodat je er de volgende keer wel goed samen bij kunt zijn."

5 tips om samen naar de diploma-uitreiking te gaan:

  1. "Focus op je kind, die heeft een topprestatie geleverd en verdient het om dat moment met zijn ouders te kunnen delen. Geef je kind aandacht, dan hoef je je minder te focussen op je ex-partner." 
  2. "Zeg tegen jezelf: ik zit met de vader of moeder van mijn kind in de zaal. Dat geeft een andere emotie als je ex. Het is logisch dat de vader van je kind bij de uitreiking is, het is niet logisch dat 'de ex die je besodemieterd heeft' er is, want daar zit de pijn."
  3. "Ga bij elkaar in de buurt zitten, het liefst naast elkaar. Zo hoeft je kind maar naar één kant te kijken. Desnoods zet je je andere kinderen of opa en oma tussen jullie in. Laat je kind niet kiezen, die kan denken: als ik naar links kijk, is papa teleurgesteld. Als ik naar rechts kijk, wordt mama boos. Zo hoeft je kind ook maar één richting op te lopen met zijn diploma en hoeft het geen keuze te maken tussen de ouders."
  4. "Geef het goede voorbeeld aan je kind, begroet de ander. Veel ouders vinden het moeilijk, maar je kan best even gedag zeggen. Daarmee haal je voor het kind de spanning weg."
  5. "Neem van tevoren contact met je ex-partner op. Stel voor om jullie kind een mooie dag te gunnen en even alles aan de kant zetten. Er is geen ouder die dat zijn kind niet gunt. Ouders zijn geen monsters, ze hebben het alleen heel moeilijk."

Bron: Scheidingsexpert Roos Boer

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dochters blij: gescheiden ouders nu buren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore