Landelijke storing

KPN gaat telefoontjes 112 'verhoogd bewaken', minister wil 'robuuste oplossing'

25 juni 2019 12:30 Aangepast: 25 juni 2019 13:08
Minister Grapperhaus eind 2017 bij het versturen van een controlebericht van NL-Alert. Beeld © ANP

KPN verhoogt de bewaking van het telefoonverkeer naar het alarmnummer 112. Dat meldt het bedrijf in een brief aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). KPN zegt haast te maken met het onderzoek naar de storing die het alarmnummer gisteren urenlang onbereikbaar maakte.

Minister Grapperhaus heeft het bedrijf laten weten dat hij 'zo snel mogelijk een robuuste oplossing' wil. Hij laat zelf de problemen ook uitzoeken. De continuïteit van het systeem heeft nu prioriteit in het belang van hulpbehoevenden, schrijft hij aan de Kamer.

Back-up werkte niet

Volgens KPN was een 'algehele storing' de oorzaak van de onbereikbaarheid van het alarmnummer 112. "Het 112-platform zelf heeft geen functioneringsprobleem gekend", liet het bedrijf weten aan minister Grapperhaus. Maar de 'bestaande back-upfaciliteiten' werkten niet. Hoe dat kon, wordt door KPN onderzocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Landelijke storing KPN voorbij, noodnummer 112 weer bereikbaar

Aan het begin van de storing zijn de hulpdiensten opgeschaald en noodplannen geactiveerd, schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Alle agenten die op dat moment dienst deden, werden de straat opgestuurd. De bewindsman heeft 'grote waardering' voor de inzet van alle hulpdiensten.

Missers NL-Alert

Er ging tijdens de storing wel het een en ander mis met NL-Alert. Zo werd bij vergissing het WhatsApp-nummer van De Telegraaf-tiplijn doorgegeven. "Dit had desalniettemin niet mogen gebeuren", schrijft Grapperhaus. "Ik heb daarover direct persoonlijk contact opgenomen met De Telegraaf en mijn spijt betuigd." Waarom het mis ging, wordt onderzocht.

Volgens de minister maakt de storing nog eens duidelijk dat de samenleving steeds afhankelijker wordt van digitale systemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore