Tropisch weer

Koeler weer op komst na warme plaknacht

25 juni 2019 12:48
Terrasbezoekers koelen af in een zwembadje. Beeld © ANP

Slecht geslapen door de hitte van afgelopen nacht? Goed nieuws: zo'n hete nacht staat voorlopig niet meer op de planning. "De huizen kunnen wat meer gekoeld worden", vertelt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.

Het was vannacht een plaknacht, maar nét geen officiële tropennacht zoals was voorspeld. "In de Bilt was het 19,8 graden, waardoor we de vereiste 20 graden officieel net niet gehaald hebben", vertelt Dorrestein. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snikhete week in Frankrijk: 43 graden verwacht in regio Auvergne

Hete nacht

Op andere plekken, die niet meetellen voor de recordmetingen, was het overigens wel dik boven de vereiste 20 graden. Zo was het in Eindhoven het warmst, met 22,8 graden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Denk aan daklozen met de hitte: 'Geef een flesje water of ijsje'

Komende nacht wordt het niet zo warm als afgelopen nacht, vervolgt Dorrestein. "Er komt een koufrontje langs, wat ervoor zorgt dat het vooral in het westen en noorden van het land een stuk kouder is met temperaturen van 14 à 15 graden." In Limburg is het in de nacht naar woensdag nog wel een graad of 19.

Doorbijten

Vandaag is het nog wel even doorbijten met die warme temperaturen. In Nederland kan het 37 tot 38 graden worden. "Vooral in het oosten van het land wordt het vandaag warm." Vergeleken met Duitsland hebben wij nog geluk. "Daar wordt het zelfs warmer dan 40 graden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zoek je verkoeling? Neem een warme douche

Morgen zijn er grote verschillen in temperatuur, vertelt Dorrestein. "In Zuid Limburg kan het dan 31 graden worden, terwijl het in het noordwesten en op de Wadden maar zo'n 17 tot 18 graden wordt."

Iets koeler

Donderdag is eveneens nog wat kouder dan vandaag. Dan duikt het kwik ook in Limburg onder de 30 graden.

Vrijdag wordt het zonnig en blijft de temperatuur ook nog onder de 30 graden. Zaterdag wordt het overal 30 graden, behalve aan de kust. Zondag wordt het met maxima van 27 graden weer een paar graden kouder.

Van de hitte kan je flink beroerd worden:

Lekker een beetje op het strand liggen en bakken in de zon. Dat kan heerlijk zijn, maar als je te lang in de hitte blijft kan je er ook flink beroerd van worden. Hoe werkt dat eigenlijk, en wat doet extreme hitte met je lichaam?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`