Ga naar de inhoud
Vaccinatiegraad laag

Mazelen op Urk: volwassene en 9 kinderen besmet

De vuurtoren op Urk (archieffoto). Beeld © ANP

Op Urk is een zogeheten cluster van het mazelenvirus vastgesteld. Intussen zouden zeker negen kinderen en één volwassene zijn getroffen door de besmettelijke ziekte. Het gaat volgens de GGD om twee gezinnen die in nauw contact met elkaar staan.

Volgens de gezondheidsdienst is de situatie goed in de hand te houden omdat het niet gaat om een grootschalige uitbraak.

De GGD kijkt nu of kwetsbare mensen in de omgeving van de patiënten mogelijk moeten worden ingeënt en beoordeelt ook de situatie op basisscholen. Wie de ziekte al heeft gehad of is ingeënt, is daartegen beschermd. 

Lage vaccinatiegraad

De vaccinatiegraad op Urk is laag: vorig jaar kreeg 61,1 procent van de kinderen tot 2 jaar de BMR-prik, die onder meer beschermt tegen mazelen. Dat blijkt uit gegevens van het RIVM.

Gisteren liet het kabinet nog weten dat dit jaar meer mazelenpatiënten zijn gemeld dan in dezelfde periode in voorgaande jaren. Tot nu toe zijn er in ons land ongeveer 40 patiënten gemeld (inclusief de nieuwe gevallen op Urk). Voorgaande jaren ging het om tien tot twintig patiënten in het hele jaar. De laatste grote uitbraak van mazelen op Urk was in 2013

Feiten en fabels over vaccineren

03:01
Er bestaan nog veel fabels over vaccineren, sommige zelfs ondersteund door 'wetenschappelijk onderzoek'. We zetten vijf feiten en fabels over vaccineren op een rij.
Hoe
Lees ook:
Hoe weet je of je veilig bent tegen mazelen?