112-storing

Het huis van de buren van Nicolai stond in brand, maar 112 deed het niet

25 juni 2019 15:53 Aangepast: 25 juni 2019 16:02
Door de 112-storing was de brandweer onbereikbaar. Beeld © ANP / Lex van Lieshout

De 112-storing van gisteren heeft voor sommige mensen tot angstige momenten geleid. Zo stond Nicolai Verburg in een brandend huis, maar kon hij de hulpdiensten niet alarmeren.

Bij de buren van Nicolai Verburg uit Amstelveen woedde gistermiddag brand. Samen met andere buren ontzette hij de woning. Omdat hij zowel 112 als het algemene politienummer niet kon bereiken, heeft hij in alle hectiek via zijn eigen Facebook een oproep gedaan met de vermelding van het adres. "Ik hoopte, omdat ik veel volgers heb, dat iemand zou kunnen bellen."

Schreeuwend kind

Samen met een buurman heeft hij geprobeerd de brand te blussen. "Stress en adrenaline voerden de boventoon, met een schreeuwend kind en buurvrouw in de buurt", vertelt Verburg. "Het feit dat je in een brandend huis staat en geen alarm kan slaan, geeft zo’n angstig en onmachtig gevoel." Uiteindelijk hoorde hij sirenes en zijn ze het huis uitgegaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KPN gaat telefoontjes 112 'verhoogd bewaken', minister wil 'robuuste oplossing'

Op een regionale nieuwssite las hij later dat de brandweer snel ter plaatse was bij de woning, ondanks de 112-storing. Daar is hij het niet helemaal mee eens. “Het duurde minimaal 15-20 minuten, terwijl de brandweerkazerne 5 minuten verderop staat”, zegt hij. "Dat zijn lange minuten als je met je mini-blusser in het huis staat." Bij de brand vielen geen slachtoffers. 

Vastzittende lift

Ook Ingrid Mensink moest gisteren via Facebook om hulp vragen. In het verzorgingstehuis waar ze werkt zaten gistermiddag twee ouderen vast in de lift. Omdat liftbeheer door de telefoonstoring niet bereikbaar was, probeerde ze 0900-8844 en 112 te bellen, maar zonder resultaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle drie de back-upsystemen van KPN faalden bij grote 112-storing

Na enige tijd ontstond er daardoor wat paniek bij de inwoners, vertelt Mensink. Ze hadden lange tijd ook geen idee dat er een 112-storing was. Toen dat nieuws uiteindelijk tot hen kwam, hebben ze de politie Zwolle benaderd via Facebook. Toen zaten de inwoners al wel drie kwartier vast in de lift. "Als je in zo'n situatie zit, ga je niet eerst het nieuws afspeuren om te zien wat er aan de hand is."

Bevrijd

Via Facebook lukte het om de politie te spreken, maar dat was wel pas een uur nadat het bericht verstuurd was. De inwoners die vastzaten in de lift, zijn na iets meer dan anderhalf uur bevrijd. "De gezondheid van één vrouw werd wel minder door de warmte en het anderhalf uur in de lift zitten. Ze moesten allebei bijkomen van de schrik, maar na wat te hebben gegeten ging het wel weer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KPN: Telefoonstoring werd niet veroorzaakt door hack

Dat de situatie van gisteren ook tot creatieve oplossingen heeft geleid, blijkt wel uit het verhaal van Michelle Kamisida. Zij zag gisteren dat een meisje met de fiets was gevallen. Er werd gevreesd voor een beenbreuk. 

Samenwerking

Ook Kamisida probeerde 112 te bellen, maar zonder resultaat. "Uiteindelijk is iemand met de auto naar het werk van de moeder van het meisje gereden, om haar op te halen." Kamisida is samen met twee andere vrouwen en het kindje naar de eerste hulp gereden. 

"Wij kenden elkaar allemaal niet, het was dus echt een topsamenwerking van vreemden bij elkaar", vervolgt ze. "Met het meisje gaat het gelukkig goed en ze heeft gelukkig ook geen breuk."

'Geen grote incidenten'

Voor zover nu bekend zijn er door de storing geen grote incidenten geweest, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs de verschillende Veiligheidsregio's. Er komt nog een landelijk onderzoek naar de oorzaak en gevolgen van de storing. Dat heeft minister Grapperhaus aangekondigd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore