Mogelijk opnieuw uitstel

Hoger beroep strafzaak Wilders begint vandaag

25 juni 2019 07:14 Aangepast: 25 juni 2019 07:17
Geert Wilders en zijn advocaten Beeld © ANP

Vandaag begint het hoger beroep tegen Geert Wilders vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. Maar het is nog maar de vraag of het proces doorgaat, want de advocaat van de PVV’er wil dat de zaak wederom wordt uitgesteld.

Volgens Wilders is er nieuw bewijs dat de toenmalig minister van Justitie, Ivo Opstelten, druk heeft uitgeoefend op het Openbaar Ministerie om de PVV’er te vervolgen voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak.

Opstelten sprak met top OM

"Justitie heeft gelogen over het aantal keren dat Opstelten sprak met de top van het Openbaar Ministerie", zegt verslaggever Rik Konijnenbelt, die de zaak tegen Wilders volgt voor RTL Nieuws. "De vraag is of Opstelten de opdracht heeft gegeven tot het vervolgen van Geert Wilders, of daarop aangedrongen heeft."

De advocaat van de PVV'er, Geert-Jan Knoops, wil dan ook dat deze ontwikkelingen eerst worden onderzocht, voordat de zaak inhoudelijk kan worden behandeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM en ministerie overlegden intensiever over strafzaak Wilders dan ze zeiden

Duizenden aangiftes

Op een PVV-bijeenkomst bij de gemeenteraadverkiezingen van 2014 vroeg Wilders zijn achterban of er "meer of minder Marokkanen" in Nederland zouden moeten komen. Naar aanleiding van die uitspraak dienden 6.500 mensen een aangifte tegen de politicus in.

Daarop veroordeelde de rechtbank de politicus in 2016 al voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie tekenden hoger beroep aan tegen dat vonnis.

Hof gewraakt

Dat hoger beroep diende in mei 2018, maar liep toen vertraging op omdat het hof succesvol werd gewraakt door advocaat Knoops. Vandaag begint het hoger beroep opnieuw. Voor de twaalf zittingsdagen is uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

De uitspraak staat gepland op 11 oktober. Als het hof het met Knoops eens is dat aanvullend onderzoek nodig is, zal de zaak opnieuw worden uitgesteld.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaat vindt dat 'minder-Marokkanen'-zaak Wilders niet door kan gaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`