Via Facebookgroepen

Universitaire studenten kopen toetsvragen gemakkelijk online

25 juni 2019 04:27 Aangepast: 25 juni 2019 05:23
Beeld © ANP

Bestanden met honderden toetsvragen die alleen voor docenten bedoeld zijn, kunnen studenten gemakkelijk online vinden. Via Facebookgroepen of websites als Stuvia wisselen ze de bestanden uit, om vervolgens (iets te) goed voorbereid de tentamens in te gaan.

Dat blijkt uit onderzoek van het AD. Het gaat om bestanden die door Engelstalige uitgeverijen beschikbaar worden gesteld aan docenten. De zogenoemde testbanks bevatten honderden toetsvragen die docenten gebruiken bij het samenstellen van tentamens.

Economische studies

Uit screenshots die het AD heeft gezien, blijken die testbanks nu dus rond te gaan onder studenten. Vooral de tentamenvragen en antwoorden van economische studies aan diverse universiteiten zijn gemakkelijk online te vinden.

Studenten wisselen de bestanden uit via WhatsApp- en Facebookgroepen of kopen de testbanks via Nederlandse websites die samenvattingen van Engelstalige studieboeken verkopen. Bij de geüploade bestanden wordt vermeld dat ‘de vragen vaak terugkomen in examens.’

Multiplechoice-examens

Een woordvoerder van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zegt tegen het AD op de hoogte te zijn van het probleem. De UvA heeft het onder de aandacht van het personeel gebracht. “Het is sowieso niet de bedoeling dat docenten de vragen uit testbanks gebruiken voor tentamens en examens, ze moeten die vooral zien als inspiratie”, laat de woordvoerder weten.

In de praktijk gebeurt het volgens het AD echter nog vaak dat multiplechoice-examens bestaan uit de tentamenvragen die in de testbanks te vinden zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tentamenvragen openbaar: geen fraude meer, en makkelijk om te oefenen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore