112 niet bereikbaar

KPN: Telefoonstoring werd niet veroorzaakt door hack

24 juni 2019 23:35 Aangepast: 25 juni 2019 11:03
Archieffoto. Beeld © ANP

De storing in het telefoonverkeer van KPN lijkt niet het gevolg te zijn van een hack. Dat heeft Joost Farwerck, lid van de raad van bestuur van KPN, gezegd.

Hij deed die uitspraak bij Nieuwsuur. "De domeinen moesten vandaag opnieuw opgestart worden, dat duurde wat uren. We hebben inmiddels een indicatie van de oorzaak, maar veel is nog onduidelijk. De backups waren er wel, maar werkten niet," zei Farwerck.

Van een hack was volgens hem geen sprake.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister wil opheldering KPN-top over landelijke 112-storing

Op het matje

De directie van KPN moet bij minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op het matje komen vanwege de storing die vanmiddag een groot deel van het telefoonverkeer platlegde. Ze moeten komen uitleggen hoe de storing onder meer 112 heeft kunnen treffen.

Minister Ferd Grapperhaus wil er zeker van zijn dat het 'niet morgen weer misgaat'. Inmiddels is de storing, die vanmiddag rond 15:45 uur begon, weer verholpen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blunder bij NL-Alert: alternatief nummer leidt naar tiplijn Telegraaf

'Nog veel vragen'

Grapperhaus bemoeide zich persoonlijk met de landelijke storing, die urenlang duurde. Hij zei eerder vandaag rechtstreeks contact te hebben onderhouden met de KPN-top. Veel meer kan de minister nu nog niet zeggen, laat hij weten. Hij begrijpt 'dat er veel vragen leven'  en belooft, zodra hij meer informatie heeft, die snel te delen. 

Een woordvoerder van KPN zegt dat hij het 'bijzonder vervelend' vindt dat deze storing afgelopen middag ontstond. "Wij zullen dit grondig gaan evalueren om te kijken wat hier de oorzaak van was."

Opheldering

De Tweede Kamer is geschrokken en wil onder meer weten waarom het noodsysteem, dat 112 bij storingen in de lucht moet houden, niet werkte.

Ook PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil opheldering, liet ze eerder vandaag aan RTL Nieuws weten: "Blijkbaar is er nog steeds geen goede back up. Minister Grapperhaus moet ophelderen hoe dit kan. Na een grote storing zeven jaar geleden beloofde zijn voorganger Opstelten dat dit zou worden geregeld en het werkt nog steeds niet. Het is toch niet uit te leggen dat dit nog steeds niet is gebeurd? We hebben gezien hoe gruwelijk mis het kan gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore