Noodnummer weer bereikbaar

Minister wil opheldering KPN-top over landelijke 112-storing

24 juni 2019 21:20 Aangepast: 25 juni 2019 06:46
Ferd Grapperhaus. Beeld © ANP

De directie van KPN moet bij minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op het matje komen vanwege de storing die vanmiddag een groot deel van het telefoonverkeer platlegde. Ze moeten komen uitleggen hoe de storing onder meer 112 heeft kunnen treffen.

Minister Ferd Grapperhaus wil er zeker van zijn dat het 'niet morgen weer misgaat'. Inmiddels is de storing, die vanmiddag rond 15:45 begon, weer verholpen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Landelijke storing KPN voorbij, noodnummer 112 weer bereikbaar

'Nog veel vragen'

Grapperhaus bemoeide zich persoonlijk met de landelijke storing, die urenlang duurde. Hij zei eerder vandaag rechtstreeks contact te hebben onderhouden met de KPN-top. Veel meer kan de minister nu nog niet zeggen, laat hij weten. Hij begrijpt 'dat er veel vragen leven'  en belooft, zodra hij meer informatie heeft, die snel te delen. 

Een woordvoerder van KPN zegt dat hij het 'bijzonder vervelend' vindt dat deze storing afgelopen middag ontstond. "Wij zullen dit grondig gaan evalueren om te kijken wat hier de oorzaak van was."

Opheldering

De Tweede Kamer is geschrokken en wil onder meer weten waarom het noodsysteem, dat 112 bij storingen in de lucht moet houden, niet werkte. Ook PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil opheldering, liet ze eerder vandaag aan RTL Nieuws weten: "Blijkbaar is er nog steeds geen goede back up. Minister Grapperhaus moet ophelderen hoe dit kan. Na een grote storing zeven jaar geleden beloofde zijn voorganger Opstelten dat dit zou worden geregeld en het werkt nog steeds niet. Het is toch niet uit te leggen dat dit nog steeds niet is gebeurd? We hebben gezien hoe gruwelijk mis het kan gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blunder bij NL-Alert: alternatief nummer leidt naar tiplijn Telegraaf

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`