Meer betrokkenheid

Advies aan kabinet: laat 16-jarige stemmen

24 juni 2019 08:11 Aangepast: 24 juni 2019 08:50
Beeld © ANP

De leeftijd waarop je mag stemmen, moet omlaag van 18 naar 16 jaar. Dat zegt een belangrijke adviesraad van de regering en het parlement.

Op die manier worden jongeren ook op de lange duur beter bij de politiek betrokken, schrijft de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB).

Volgens de raad is de betrokkenheid van Nederlandse jongeren bij de politiek minder groot dan leeftijdgenoten in vergelijkbare landen. Dat kan veranderen door ze al op de middelbare school stemrecht te geven, stelt de ROB.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als alleen vrouwen mochten stemmen? Dan zag Nederland er heel anders uit

Wanneer tieners nog bij hun ouders wonen, hebben ze minder aan hun hoofd dan als ze bijvoorbeeld al zijn gaan studeren of een baan hebben. Daardoor zullen ze naar verwachting vaker naar de stembus gaan, ook later in hun leven.

Politici zullen ook beter naar jongeren luisteren als die stemrecht hebben, denkt de ROB. Oudere generaties hebben nu nog een groter gewicht en dat kan bij vraagstukken als klimaat en pensioenen een rol spelen. De raad wil 'machtsmisbruik' door ouderen voorkomen.

Puberbrein

Provincies en gemeenten moeten daarom de mogelijkheid krijgen op proef ook 16-jarigen te laten stemmen, vindt de raad. Om zulke experimenten mogelijk te maken, moet eerst de grondwet worden aangepast. Daarin staat sinds de jaren zeventig dat een kiezer 18 jaar of ouder moet zijn.

Het grillige puberbrein is niet klaar voor het stemrecht, was toen nog de gedachte. Maar volgens de ROB heeft onderzoek inmiddels uitgewezen dat pubers in het stemhokje wel degelijk een verstandige keuze kunnen maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stemmen op je zestiende, het kan in Rotterdam: 'Ze betalen ook belasting'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore