Elfstedenzwemtocht

Laatste loodjes: Van der Weijden zwemt voorbij afhaakpunt van 2018

24 juni 2019 06:55 Aangepast: 24 juni 2019 07:24
Op dit punt in Burdaard haakte Maarten van der Weijden in 2018 af. Beeld © RTL Nieuws / Pepijn Crone

Maarten van der Weijden is voorbij de jachthaven van Birdaard gezwommen waar hij vorig jaar op moest geven. Hij bereikte dat punt om 06.54 uur vanochtend. Vanaf die plek is het 33 kilometer tot aan de finishlijn in Leeuwarden. Voordat hij naar de Friese hoofdstad kan zwemmen, moet hij eerst Dokkum bereiken.

Na enkele uren slaap begon van der Weijden rond 04.00 uur vanmorgen aan de laatste 40 kilometer van zijn zwemtocht. Rond 04.45 uur werd er een korte medische pauze ingelast. Na zijn nachtrust was hij al behandeld aan schuurplekken. Die bleven hem hinderen dus werd hij weer uit het water gehaald. Rond 05.10 uur vervolgde hij zijn tocht, meldt Omrop Fryslân.

Zijn zwempak werd ingesmeerd met zalf in de hoop dat dit het schuren vermindert. Ook is het op een aantal plekken iets ruimer gemaakt. Dit was niet zonder risico, omdat er mogelijk nieuwe scheuren konden ontstaan. Hij wordt nu rond 10.00 uur in Dokkum verwacht, de tiende van de elf steden. Wanneer hij in de elfde stad aankomt, heeft hij 196 kilometer gezwommen.

Tussenstand

De zwemmer heeft met zijn Elfstedenzwemtocht al 1,4 miljoen euro opgehaald. Maar omdat veel banken overschrijvingen in het weekend niet verwerken ligt het bedrag mogelijk al hoger.

Met zijn zwemtocht door Friesland haalde Van der Weijden vorig jaar 5 miljoen euro op. Na 163 kilometer moest hij echter in Birdaard stoppen omdat zijn lichaam het niet meer aankon.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore