Tot 33 graden

Tropische dag vandaag: hitteplan van kracht

24 juni 2019 04:50 Aangepast: 24 juni 2019 09:19
Jonge baby's en ouderen zijn extra kwetsbaar. Beeld © ANP

Vandaag wordt het op veel plaatsen tropisch warm met temperaturen in het binnenland tot 33 graden. Aan de kust wordt het 28 tot 30 graden.

De nacht van zondag op maandag was een tropische nacht. Het werd niet kouder dan 20 graden. In de loop van de ochtend warmt het ook snel weer op, het wordt in het zuidoosten al voor het middaguur 30 graden. Komende nacht blijft het ook tropisch warm met minima rond 20 graden.

Vanwege de aanhoudende hoge temperaturen in verschillende provincies heeft gezondheidsinstituut RIVM het 'hitteplan' afgekondigd. In Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg geldt de extra waarschuwing. Ook wordt opgeroepen om extra op elkaar te letten vanwege de hitte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat houdt het 'levensreddende' Nationaal Hitteplan precies in?

Alert zijn

"Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken", aldus het RIVM.

Dit houdt het hitteplan in:

Vooral ouderen, mensen met overgewicht en kleine kinderen kunnen last krijgen van het warme weer.

Tips

Het gaat er volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vooral om dat de zorginstanties zich goed voorbereiden. Uiteraard kunnen mensen zichzelf wapenen tegen de hitte. Het RIVM geeft deze tips: 

  • Zorg ervoor dat je genoeg drinkt, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Alcohol drinken is niet aan te raden. Neem altijd een flesje water mee.
  • Houd jezelf koel en blijf zo veel mogelijk in de schaduw. Niet te veel bewegen, zeker niet tussen 12:00 en 16:00 uur. Doe boodschappen in de vroege ochtend of juist heel laat.
  • Houd je woning koel door op tijd de rolluiken dicht te doen en ventilators of airco aan te zetten. Zet ramen niet wagenwijd open, maar voor de ventilatie wel op een kier. Als het 's avonds koeler wordt, is het juist wel goed om de ramen open te zetten.
  • Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die misschien hulp kunnen gebruiken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore