Uitzonderlijk warm

Drie echte plaknachten: 'Temperaturen die we normaal overdag hebben'

23 juni 2019 17:02
Archieffoto Beeld © iStock

Niet alleen overdag, ook 's nachts wordt het de komende dagen uitzonderlijk warm. In de nacht van maandag op dinsdag kan het zelfs de warmste juni-nacht ooit worden.

"De nacht van maandag op dinsdag komt de temperatuur in De Bilt niet onder de 20 graden", verwacht Buienradarweerman Philippe Schambergen. "Dat zijn temperaturen die we deze tijd van het jaar normaal als maximumtemperatuur zien." Normaal ligt de minimumtemperatuur rond deze tijd rond de 12 graden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Broeierig warm: zo kom je de nacht door

Komende nacht

Ook komende nacht wordt het al opvallend warm met gemiddeld 18 graden. In Zeeland wordt het mogelijk niet onder de 20 graden. In de nacht van dinsdag op woensdag wordt het gemiddeld zo'n 19 graden, met in het oosten zelfs minimumtemperaturen van 21 graden. "Het worden dus echte plaknachten."

Hoe het weer na woensdag wordt, is moeilijk te zeggen. De verschillen tussen het noorden en het zuiden worden waarschijnlijk heel groot, zegt Schambergen. "Ik zie in de verwachtingen voor donderdag temperaturen van maximaal 20 graden in het noorden, tot 36 graden in Limburg. Dat is 16 graden verschil, bizar veel voor ons kleine kikkerlandje." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nationaal Hitteplan van kracht voor grote delen Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore