Jagende spin

Man uit Friesland in eikel gebeten door stalmuursluiper

23 juni 2019 15:11 Aangepast: 23 juni 2019 15:16
De stalmuursluiper, oftewel Scotophaeus blackwalli. Beeld © Wikipedia.

Een man uit Friesland is in zijn eikel gebeten door een spin: de zogenoemde stalmuursluiper. Zover bekend is het de eerste melding van een beet van deze spinnensoort.

De stalmuursluiper is familie van de bodemjachtspinnen en komt in ons land veel voor. Het diertje leeft vooral binnen. Deze spinnensoort maakt geen web, maar gaat zelf actief op jacht naar een prooi. 

De man uit Friesland werd begin deze maand gebeten in zijn eikel door de spin, in de nacht van 4 op 5 juni. Dat meldt Nature Today.

Toeval

Volgens Nature Today is het de eerste gedocumenteerde melding van een beet. Deskundigen denken dat het toeval is dat de man is gebeten. Waarschijnlijk is de spin tijdens de jacht in de knel geraakt en heeft het dier uit paniek gebeten. Een beet is ongevaarlijk, maar kan wel pijnlijk zijn. 

Het dier is opgestuurd naar EIS Kenniscentrum Insecten. Het bleek om een vrouwtje te gaan. 

Geen pijn

In ons land leven geen spinnen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Een van de grootste gezondheidsproblemen wordt echter veroorzaakt door de mens zelf: een bovenmatige angst voor spinnen maakt het leven voor sommige mensen helaas flink lastig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouw in Wales gecrasht door spin in auto, zoon (11) overleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore