Nabestaanden van vliegramp MH17 roepen vandaag in een brandbrief de Raad van Europa op Rusland niet zonder slag of stoot te laten terugkeren in de internationale mensenrechtenorganisatie.
De brief van stichting Vliegramp MH17 is in bezit van RTL Nieuws. Nabestaanden noemen het daarin 'ondenkbaar' dat Rusland gewoon weer stemrecht krijgt, zonder 'harde en expliciete garanties' dat Moskou verantwoording aflegt voor zijn rol bij de MH17-ramp.
Juist deze week staat de extreem gevoelige terugkeer van Rusland in de Raad van Europa weer op de agenda. De Russen verloren hun stemrecht in 2014 na de annexatie van de Krim en de directe betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne. De Raad van Europa, een mensenrechtenorganisatie van 47 landen, stelde toen sancties in.

Ondanks dat Rusland geen krimp gaf, contributie sinds 2017 niet meer betaalde en de Raad helemaal dreigde te verlaten, is begin deze maand de weg toch vrijgemaakt voor een onvoorwaardelijke terugkeer.
Rusland krijgt weer stemrecht in de Raad van Ministers en in de Parlementaire Assemblee, en dat recht kan ze in de toekomst niet meer worden ontnomen. Rusland heeft alle recente resoluties van de Raad aan z’n laars gelapt. Critici zeggen dat de Raad zo zwicht voor 'chantage' van Moskou en slachtoffers van Russische mensenrechtenschendingen in de kou laat staan.
Keiharde garanties
De stichting Vliegramp MH17, die de belangen van nabestaanden behartigt, roept de Nederlandse parlementaire delegatie (en de hele assemblee) nu op hier een stokje voor te steken. Ze vragen om de terugkeer van Rusland 'voorlopig' uit te stellen, of in iedere geval keiharde garanties te eisen. Nabestaanden vinden dat de Raad 'onvoorwaardelijke medewerking' moet eisen van de Russische Federatie bij de opsporing, vervolging en berechting van de daders achter het neerhalen van MH17.
In de Nederlandse delegatie wordt terughoudend gereageerd op de brandbrief: "Ik snap de oproep", zegt Ria Oomen-Ruiters (CDA) in een reactie. "Ik ga morgen de eindafweging maken." Zij stelt wel dat praten met de grote buur 'beter is dan elkaar de rug toekeren'.
Oomen benadrukt dat door een terugkeer in de Raad van Europa, Russische burgers weer meer mogelijkheden krijgen om hun eigen land voor de rechter te dagen.
'Niet dienstbaar'
Dat is ook de lijn van Tiny Kox (SP), die zich achter de schermen inspande om de terugkeer van Rusland te regelen. Hij noemt het 'niet dienstbaar' om de kwestie-MH17 nu op te spelen. Volgens Kox zal de terugkeer van Rusland ertoe leiden dat dat land weer scherper onderzocht kan worden, bijvoorbeeld door rapporteurs over mensenrechten. "En als je in gesprek bent, kun je ook de medewerking van de Russische Federatie aan het MH17-onderzoek weer op de agenda zetten."
Komende week beslist de parlementaire assemblee over de terugkeer van Rusland. Minister Blok (Buitenlandse Zaken) stemde eerder in met de Russische terugkeer.
De brandbrief van de Stichting Vliegramp MH17 kun je hier teruglezen (Nederlandse versie) en hier (Engelse versie).