Ga naar de inhoud
Gevoel van vrijheid

Nationale Toplessdag is nodig: 'Je ligt niet te zonnen als sekssymbool'

Zonaanbidders nemen in Noordwijk deel aan een recordpoging topless zonnen tijdens de nationale toplessdag. Beeld © ANP

Dertig jaar geleden lagen er volop Nederlandse vrouwen topless te zonnen op het strand. Nu niet meer en daar mag wel verandering in komen, vindt BlootGewoon. "Hoe bijzonder zijn blote borsten nou eigenlijk?"

Het beeld van dertig, veertig jaar geleden is veranderd, ziet de directeur van de belangenbehartiger, Christine Kouman.

Blote borst

"Toentertijd waren de vrouwen baas geworden over eigen buik, ze waren aan het werk, ze genoten van hun vrijheid", zegt ze. "De opkomst van smartphones en social media heeft vrouwen huiveriger gemaakt om met de borsten bloot te gaan. Dat horen en zien we. Gek eigenlijk, want je fotografeert ook geen mannen met een blote borst. In sauna's is iedereen helemaal naakt, die worden goed bezocht. Maar daar liggen de telefoons wel in een kluisje."

Nationale
Lees ook:
Nationale Topless Dag: 'Blote borsten op het strand horen bij Nederland'

Ontspannen

Wat ook meespeelt zegt ze, is het feit dat borsten (en het vrouwenlichaam in het algemeen) tegenwoordig veel meer geseksualiseerd worden. Plus: op televisie zie je amper echte vrouwenlichamen meer. "Vrouwen zeggen nu vaker: ik doe wel een bovenstukje aan. Want 'ze hangen' of 'ze zijn niet meer zo mooi als vroeger'. Dat zou helemaal geen issue moeten zijn bij het zonnen!"

Ze wil maar zeggen: het zou toch gek zijn als je niet meer topless mag zonnen omdat je bijvoorbeeld al wat ouder bent. "Het gaat ons erom daarover het gesprek aan te gaan. Je ligt niet te zonnen als sekssymbool, maar om te ontspannen."

Vrijheid

Onder andere met deze dag hoopt ze de huiver bij vrouwen weg te halen. "Door niet meer topless te gaan, maken we onszelf kwetsbaar. Dat het komt omdat we nu met meer verschillende culturen samenleven, vind ik te makkelijk. Maar misschien is het wel goed om er bewust van te zijn dat er veel veranderd is. Niet iedereen móet topless, het gaat erom dat je de vrijheid hebt om het te doen, als je dat wilt."