Elfstedenzwemtocht

Over de helft: Maarten van der Weijden op weg naar Harlingen

23 juni 2019 07:00 Aangepast: 23 juni 2019 08:08
Maarten van der Weijden en een aantal meezwemmers passeren Workum. Beeld © ANP Foto

Maarten van der Weijden is goed op dreef: na enkele uren slaap heeft hij de slag weer goed te pakken en ligt nog steeds voor op schema. De achtste van de elf steden, Harlingen, verwacht hij rond 9.00 te bereiken .

Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum en Bolsward zijn afgestempeld. In Bolsward zou hij eigenlijk pas om 0.40 uur binnenkomen,  maar daar kwam hij gisteravond al rond 23.00 uur aan..

Zwemmen

Ook in Workum kwam hij eerder aan, zo'n twee uur eerder. Na aankomst at hij wat en vervolgde zijn reis naar Bolsward.

"Maarten is nog scherp", zei Christel Veld, van de organisatie van de Elfstedenzwemtocht eerder op de avond. "Hij heeft in de gaten dat er veel mensen langs de kant staan en hij herkent ze ook. Dat vinden ze leuk en wij ook. Hij maakt nog grapjes en is still going strong. Net heeft hij lekker gezond rode kool gegeten met aardappels."

Onstuimig

Van der Weijden was ook al eerder in Stavoren dan verwacht. Dat komt omdat hij afgelopen nacht goed meters kon maken. "Het Slotermeer was vlak, dat was erg fijn, want hij kon daardoor gewoon lekker zwemmen. Vorig jaar was het daar erg onstuimig", zei Christel Veld, van de organisatie van de Elfstedenzwemtocht. 

Voortgestuwd door drommen publiek maakt hij zijn meters. Ieder bruggetje staat vol, dorpen lopen uit. "We vinden het echt fantastisch wat er gebeurt. Maarten vindt al dat publiek heerlijk, dus blijf vooral komen." Ze waarschuwt de toeschouwers van morgen wel alvast, omdat het warm wordt. "Neem genoeg water mee en smeer je in!" 

Dichtgeslibd

In sommige plaatsen gaven mensen iets te enthousiast gehoor aan die oproep. De organisatie riep vanmiddag op om niet meer naar Hindeloopen te komen met de auto. De wegen naar de Friese stad waren helemaal dichtgeslibd

Van der Weijden doet na Bolsward nog Harlingen, Franeker en Dokkum aan. Maandagavond hoopt hij te finishen in Leeuwarden. Vorig jaar strandde de zwemmer na 163 kilometer, op een paar kilometer van Dokkum, omdat hij ziek was geworden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore