Ga naar de inhoud
Mogelijke hittegolf

Temperatuur vrijdag tussen 17 en 37 graden

Het wordt dinsdag in het hele land bloedheet, dat is inmiddels vrij zeker. In het zuidoosten kan het lokaal 38 graden worden. En daarna? Dat is behoorlijk onzeker.

Eerst nog even naar morgen. Dan zitten de temperaturen al tussen de 25 en 30 graden. Maandag wordt het nog een stuk warmer: 30 graden aan de kust en 33 graden in het binnenland.

Dinsdag is dan de klapper: in Limburg kan het dan zelfs 38 graden worden. In het midden van het land is het dan opnieuw rond de 30 graden.

Warme lucht uit Afrika

De meteorologen bij Buienradar leggen uit waar we die hitte aan te danken hebben: Afrika. Op een hoogte van zo'n 1,5 km wordt met een zuidelijke stroming enorm warme lucht vanuit Afrika naar ons toe getransporteerd.

Lagere
Lees ook:
Lagere bloeddruk en vet verbranden, hittegolf is goed voor je lichaam

Dan naar woensdag. "Vanaf woensdag gaan de verschillende berekeningen uit elkaar lopen", meldt Buienradar. Het lijkt erop dat het die dag in het noorden en westen minder warm gaat worden dan in het zuidoosten. In Noordwest-Nederland ligt het kwik dan rond de 20 graden, zo laten de modellen zien. In Zuidoost-Nederland wordt 33 graden verwacht.

Verschil van 20 graden

Vrijdag zijn de verschillen in berekeningen het meest extreem. Dan zijn er berekeningen die 37,5 graden laten zien, maar ook berekeningen die 17,5 graden voorspellen. Een verschil van 20 graden.

Dat grote verschil is te verklaren doordat de zogenoemde rugas van een hogedrukgebied vermoedelijk precies boven ons land komt te liggen, leggen de meteorologen uit bij Buienradar. Een warme wind uit het zuiden zorgt voor hoge temperaturen in Limburg, een koelere wind van zee zorgt juist voor lagere temperaturen in het noorden en westen. 

"Aan de noordkust kan het 22 graden worden, terwijl in Limburg temperaturen tot wel 38 graden berekend worden. Een verschil van 16 graden."

Bron: RTL Nieuws
Meer over