Ga naar de inhoud
Naar opa en oma

Op veel scholen maandag tropenrooster: 'Niet normaal, zo vroeg'

In de zomerse hitte wordt met water gespeeld, ook door de leerkrachten. Archieffoto. Beeld © ANP

Er staat een hittegolf voor de deur en dus nemen scholen maatregelen. Veel kinderen en hun ouders kregen vrijdag opeens te horen dat er maandag een heus tropenrooster van kracht is.

Op de redactie van RTL Nieuws kwamen honderden reacties binnen, en die lopen nogal uiteen. Zo is Nicole boos dat er op de school van haar zoontje juist niets wordt gedaan. "Te schandalig voor woorden", zegt ze.

De school heeft alleen laten weten dat de kinderen binnenblijven op het heetste moment van de dag. Volgens haar is het gebouw nu al snikheet en is er geen airco. "Er wordt pas gelucht als het alweer warm wordt."

Volgende
Lees ook:
Volgende week kans op hittegolf: 'Tropische dagen komen eraan'

Veel met water spelen

Dat gaat niet overal zo. De kinderen van Patricia worden al om 08.00 uur op school verwacht en de lessen worden op de hitte aangepast. "De kinderen krijgen veel water én mogen veel met water spelen." Iedereen blij dus, volgens Patricia. "Voor ouders die moeten werken, wordt er opvang geregeld."

Dat scholen vroeger beginnen valt niet overal in goede aarde. "Ik vind dit niet normaal. Zo vroeg!", laat Wendy weten. Op de school waar haar kinderen naar toe gaan, beginnen de lessen een uur eerder dan normaal. Dat de kinderen dan ook vroeg naar huis komen, vindt ze juist wél fijn.

Hittestress
Lees ook:
Hittestress begonnen: Nederlanders zoeken massaal naar ventilatoren

'Snel weer aan het werk'

De zoon van Carmen moet volgende week van 08.00 uur tot 12.30 uur naar school. Omdat ze thuis werkt, is dat niet echt een probleem. "Ik heb mijn pauzes aan mogen passen zodat ik mijn zoon snel op kan halen", vertelt ze. "En dan snel weer aan het werk."

Nicholle is blij dat opa en oma kunnen bijspringen op maandag en dinsdag. Ze kreeg vrijdag om 17.30 uur pas een mailtje van school en dat was te kort dag om nog iets te regelen. "Woensdag krijgen ze zelf een sleutel mee." Voor donderdag moet ze nog wat bedenken, want de bso is dan pas vanaf 14.00 uur open, 'en het tropenrooster loopt tot 12.00 uur'.

Landelijke hittegolf

Volgens Nicolien Kroon van Buienradar is de kans op een landelijke hittegolf aanzienlijk. "Zondag begint het warme weer met gemiddeld 25 graden in het Nederland en in de Bilt 27 graden. Maandag zou het 30 graden kunnen worden en dinsdag en woensdag wordt het zo goed als zeker 30 graden." Als het dan donderdag óók warm blijft hebben we een hittegolf te pakken.

kaarten buitenradar

Wat is een tropenrooster?

Als scholen bij grote hitte kortere lesuren of lesdagen instellen, is er sprake van een tropenrooster. Ouders moeten daarover geïnformeerd worden. Als ouders geen opvang hebben omdat ze bijvoorbeeld moeten werken, is de school verplicht alternatieve opvang aan te bieden. 

Andere maatregelen die de school kan nemen:

  • Zo kort mogelijk aaneengesloten werken
  • Pauzeren in koele ruimtes
  • Extra ventilatie
  • Veel drinken

Gevaar voor de gezondheid

Volgens de Arbeidsomstandighedenwet is er geen maximumtemperatuur waarbij gewerkt mag worden. Het is wel zo dat de temperatuur voor zowel leraren en leerlingen geen gevaar voor de gezondheid mag opleveren. Het schoolbestuur moet daar voor zorg dragen.

(bron: Rijksoverheid)