Honderden telefoontjes

Friese slager is tóch van zijn zuurverdiende guldens af

21 juni 2019 15:10 Aangepast: 21 juni 2019 16:30
Slagerij De Schrans in Leeuwarden had een mega-omzet in guldens dit weekend. Beeld © Slagerij De Schrans.

Na een bijzonder geslaagde dag waar zijn klanten met guldens konden betalen, werd het opeens spannend voor de Friese slager Johannes Hoekstra. Zijn zuurverdiende guldens bleek hij niet te kunnen inwisselen.

In totaal haalde de eigenaar van de slagerij uit Leeuwarden 7000 gulden op in één dag. "Maar toen was het een probleem om het in te leveren", vertelt Hoekstra aan RTL Nieuws.

Niet goed gelezen

Het is namelijk zo dat bedrijven sinds 2002 geen guldens meer in kunnen leveren bij De Nederlandsche Bank. Zijn collega Jilt Zuideman had een foutje gemaakt: "Tja, ik heb niet goed gelezen", gaf hij eerlijk toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slager die 7000 gulden ophaalde, mag ze niet inwisselen voor euro’s

Het goede nieuws is: ze zijn bijna een week later tóch van de guldens af. "Gelukkig wel, ja", zucht Hoekstra. Hij vertelt dat het een heel gedoe was. "Ik kreeg wel honderden telefoontjes. Ik kon niet eens meer aan het werk."

1000 euro

Iedereen wilde helpen, zo leek het. Hij kreeg tips van accountants, er waren verzamelaars die kleine delen van de stapel guldens over wilden kopen en zelfs één iemand die voor 1000 euro alles wel wilde in gaan leveren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Friese slager laat zich met guldens betalen: 'Het was zó druk, het leek wel kerst'

Hoekstra vertelt dat er uiteindelijk een klant kwam die alles voor het juiste bedrag van hem over wilde kopen. "Haha, nee, het was niet één van de mensen die hier eerder guldens kwam uitgeven", lacht hij.

Er komt voorlopig géén vervolg aan de actie met guldens. "Ik ben een beetje allergisch geworden voor papiergeld. Dus: pinnen, ja graag!"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore