Kaartjes voor een pretpark zijn niet goedkoop, en ze worden steeds duurder. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws onder 53 pretparken in of dichtbij Nederland. In de afgelopen twee jaar is de ticketprijs gemiddeld met bijna 10 procent omhoog gegaan.
RTL Nieuws bekeek hoeveel een doorsneegezin kwijt is aan een dagje pretpark, inclusief parkeerkosten. We zijn als voorbeeld uitgegaan van een gezin met twee ouders, een kind van tien en een kind van vier.
Meer dan 150 euro
Voor zo'n gezin kosten de kaartjes in de meeste pretparken meer dan 50 euro, maar dat kan oplopen tot bijna 200 euro. Vooral grote pretparken zijn duur: Phantasialand (in Duitsland), de Efteling en Bobbejaanland (in België) kosten het meest, elk meer dan 150 euro voor ons voorbeeldgezin. En dan ben je alleen nog maar binnen: als je in het park nog een consumptie bestelt, kost dat ook nog een hoop geld.
Kleinere parken en binnenspeeltuinen zijn goedkoper. Het allergoedkoopst is het Doolhofpark in het Friese Bakkeveen. Daar staan weliswaar geen achtbanen, maar je mag wel gratis naar binnen, mits je een consumptie bestelt.
Bekijk hier waar je voor minder geld een dagje naar het pretpark kan
* Er is uitgegaan van een voorbeeldgezin: twee ouders, een kind van tien en een kind van vier.
Werkt de kaart niet goed? Klik hier om hem in een nieuw scherm te openen.
Duurder door btw en investeringen
Vergeleken met twee jaar geleden zijn de kaartjes gemiddeld zo'n 9 procent duurder geworden. Voor een deel komt dat door de stijging van het lage btw-tarief. Sinds dit jaar betaal je over je kaartje niet 6 maar 9 procent btw.
Volgens pretparkexpert Reinoud van Assendelft komt de stijging ook doordat parken grote investeringen doen. "Als park moet je elke twee à drie jaar met iets nieuws komen, om te zorgen dat bezoekers terug blijven komen. Een beetje achtbaan kost al gauw 10 miljoen euro, dus dat moet het park ook weer terug zien te verdienen." Het kan nog een stuk duurder: de nieuwste attractie van de Efteling, de Symbolica, kostte bijvoorbeeld meer dan 30 miljoen.
Online kaartje is psychologische truc
Het scheelt bij veel parken om je kaartjes van tevoren online te kopen: meer dan de helft van de parken geeft dan korting. Dat is gemiddeld zo'n 10 procent. Volgens Van Assendelft zijn de bezoekersaantallen zo beter te voorspellen, en besparen parken op bijvoorbeeld kassapersoneel.
Maar er is ook een psychologische truc aan de gang. Van Assendelft: "Als je van tevoren je kaartje hebt besteld, ben je die uitgave al voor een deel vergeten op het moment dat je daadwerkelijk naar het park gaat. Je zal dan eerder geneigd zijn meer uit te geven aan bijvoorbeeld consumpties."
Steeds meer pretparken werken daarnaast met flexibele prijzen. Op rustige dagen zijn de (online)kaartjes dan goedkoper. Zo kun je door slim te zoeken vaak toch wat besparen op een duur dagje uit. Maar pas dan wel op dat je niet extra veel gaat uitgeven als je eenmaal binnen bent.
Zoek het op
De cijfers vliegen je in het nieuws om de oren, maar wat betekenen ze voor jou? De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar interactieve tools, graphics en kaarten. Zo kun jij jouw eigen situatie of buurt bekijken.
Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.