Door het lint

Opgestapte wethouder Diemen ontkent: 'Spuugde niet, snoof niet'

21 juni 2019 13:21 Aangepast: 21 juni 2019 17:45
Jorrit Nuijens werd aangehouden op een terras vlak bij het gemeentehuis van Amsterdam.

De Diemense wethouder Jorrit Nuijens ontkent dat hij twee agenten heeft bespuugd. Dat zegt zijn advocaat Mark-Jan Bouwman tegenover RTL Nieuws. De politie beschuldigt hem daarvan.

De GroenLinks-wethouder werd gistermiddag aangehouden in Amsterdam. Volgens de politie omdat hij voor overlast zorgde op een terras vlak bij het gemeentehuis. Nuijens zou onder meer een glas op de grond hebben gegooid. Hij ontkent dat.

'Ik wil niet speculeren'

Bij zijn aanhouding vond de politie een flesje met daarin mogelijk GHB en twee zakjes met mogelijk wiet in Nuijens' tas. Er werd door een getuige gespeculeerd over het gebruik van cocaïne, maar ook dat ontkent Nuijens met klem.

"Hij zou niet hebben gespuugd of hebben gesnoven. Dat heeft hij bij de politie verklaard', zegt zijn advocaat Mark-Jan Bouwman. Over de mogelijke GHB die is aangetroffen in de tas van Nuijens wil de advocaat niet ingaan. Ook de politie zegt dat dit nog moet worden onderzocht.

Bloed afgenomen

Bij Nuijens is bloed afgenomen. Dit wordt binnenkort bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht op sporen van drugsgebruik, waaronder GHB. De uitslag van dit onderzoek kan nog weken duren, omdat het NFI het op dit moment erg druk heeft.

Verklaring aangepast

Een verklaring op de website van GroenLinks waarin Nuijens zijn excuses aanbood, is enige tijd later aangepast. Eerst stond er: "Ik bied mijn oprechte excuses aan. Allereerst aan de agenten die ik zoveel werk heb bezorgd, maar ook aan alle inwoners van de gemeente Diemen, aan mijn partij en aan de raad en het college van Diemen." 

Later liet hij de excuses aan de agenten achterwege, om die vervolgens toch weer toe te voegen. Het ging om een technische fout, laat de advocaat nu weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GroenLinks-wethouder die agenten in gezicht spuugde stapt op

Nuijens (39) was sinds vorig jaar mei wethouder en locoburgemeester in Diemen. Hij had onder meer openbare ruimte, duurzaamheid, milieu en vluchtelingenzaken onder zijn hoede. De politicus was daarvoor gemeenteraadslid in Amsterdam.

Burgemeester: groot persoonlijk drama

Nuijens kondigde vanmiddag zijn vertrek aan. Burgemeester Erik Boog van Diemen zegt in een reactie dat opstappen 'de enige juiste beslissing is'. "Er zijn duidelijk grenzen overschreden."

De burgemeester noemt het verder een 'groot persoonlijk drama'. "Zijn spijtbetuiging is oprecht en wij vinden het verschrikkelijk dat wij op zo'n manier een betrokken bestuurder verliezen."

Jorrit Nuijens Jorrit Nuijens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore