Seksperiment

Honderden aanmeldingen voor sekslab universiteit Maastricht

21 juni 2019 08:16 Aangepast: 21 juni 2019 09:21
Het seks-lab van Maastricht University. Beeld © Maastricht University

Honderden stellen hebben zich aangemeld voor een experiment van de Universiteit Maastricht. Die gaat onderzoeken hoe seksuele opwinding werkt bij koppels. Dat doen ze in een 'gezellige woonkamer-setting' waar stellen worden uitgenodigd om met elkaar te seksen, terwijl hun genitale opwinding wordt gemeten met een soort elastiekje of tampon.

"Het loopt storm, we hebben inmiddels al honderden aanmeldingen binnen", zegt seksuoloog Marieke Dewitte tegen dagblad De Limburger. Dewitte werkt als assistent-professor Experimentele Gezondheidspsychologie en Klinische Psychologie aan de Universiteit Maastricht. Daarnaast is ze als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de universiteit van Gent.

Om de genitale opwinding bij de mannen te meten, wordt een soort elastiek voor om de penis gebruikt. Vrouwen krijgen een soort tampon die ze zelf moeten inbrengen.

'We hebben geen zicht op wat er precies gebeurt'

Deelnemers aan het experiment hoeven niet te vrezen dat de onderzoekers meekijken, beloofde Dewitte eerder deze week. "We leggen de deelnemers uit hoe ze die meetinstrumenten moeten aan- en inbrengen, en daarna doen we de deur dicht en laten we ze alleen. Er is geen raam in de ruimte en ook geen doorkijkspiegel of wat dan ook. We hebben dus geen zicht op wat er precies in de ruimte gebeurt."

Seksuoloog Marieke Dewitte Seksuoloog Marieke Dewitte

Het onderzoek is erop gericht om erachter te komen hoe seksuele opwinding tussen koppels werkt, aldus Dewitte. "Hoe reageert de één op de ander? En als de één een piek heeft in opwinding, betekent dat dan ook dat de ander op hetzelfde moment meer opgewonden raakt?"

50 euro vergoeding

Voor zover bekend is de Universiteit Maastricht de eerste universiteit ter wereld die in een lab onderzoek doet naar zowel 'de fysieke reactie als de subjectieve beleving van seksuele opwinding bij stelletjes'. Daarvoor heeft de universiteit een sekslab ingericht: "Een gezellige woonkamer. Met een bank en plantjes."

Deelnemers krijgen een vergoeding van 50 euro per koppel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Testkoppels gezocht voor seks-lab in Maastricht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore